Anne Sofie von Otter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Sofie von Otter
Anne Sofie von Otter 2011-10-13 002.jpg
Anne Sofie von Otter i 2011
Født9. mai 1955[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
StockholmRediger på Wikidata
Ektefelle Benny Fredriksson (19892018)Rediger på Wikidata
Far Göran von OtterRediger på Wikidata
Søsken Birgitta von Otter, Casten von Otter, Mikael von OtterRediger på Wikidata
Utdannet ved Guildhall School of Music and Drama[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, operasangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Litteris et Artibus (1999), Schockprisen i musikk (2003), årets svenske i verden, æresdoktor ved Université Pierre-et-Marie-Curie (2013)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerOpera
InstrumentVokal
Stemmetypemezzosopran
Aktive år1983
PlateselskapDeutsche
Nettstedhttp://www.annesofievonotter.com/
IMDbIMDb

Anne Sofie von Otter (født 9. mai 1955 i Stockholm) er en svensk mezzosopran. Hun opptrer på både opera- og konsertscener verden over. I 1995 ble hun utnevnt til svensk hovsångerska.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anne Sofie von Otter ble født i Stockholm som datter av diplomaten Göran von Otter. Hun vokste opp i Bonn, London och Stockholm. Etter studier i Stockholm og på Guildhall School of Music and Drama i London, fikk hun engasjement ved operaen i Basel i perioden 1983-1985. Der debuterte hun på operascenen som Alcina i Haydns Orlando paladino. Hun fortsatte med roller som Dora Bello i Così fan tutte och Sesto i La clemenza di Tito, begge med musikk av Wolfgang Amadeus Mozart. Andre betydelige roller var Hänsel i Hänsel und Gretel av Engelbert Humperdinck och Clairon i Capriccio av Richard Strauss.

Hun debuterte på Covent Garden i 1985 og på La Scala i 1987. Metropolitan-debuten i 1988 var som Cherubino i Mozarts Figaros bryllup.

Rollen som Oktavian i Strauss' Rosenkavaleren har Anne Sofie von Otter sunget i ikke mindre enn åtte operahus på tre kontinenter, med forestillinger i Stockholm, München, London, Paris, Wien, Chicago, New York og Japan. Denne rollen synger hun også på en CD fra 1992, med Bernard Haitink som dirigent, samt på en DVD fra 1994 med Carlos Kleiber som dirigent.

I årene som fulgte fortsatte hun å opptre på operascenen i roller av Mozart, Händel og Monteverdi.

På konsertrepertoaret hennes har musikk av Mahler, Brahms, Grieg, Schubert, Wolf og Sibelius stått sentralt. Siden 1980 har hun samarbeidet med pianisten Bengt Forsberg, som har vært hennes faste akkompagnatør på et stort antall konserter og plateinnspillinger.

Hun har samarbeidet med en rekke berømte dirigenter, blant andre Georg Solti, Claudio Abbado og John Eliot Gardiner.

I 2001 ga hun sammen med Elvis Costello ut platen For the Stars. Dette er et album i pop-sjangeren som ble tildelt den hollandske musikkprisen Edison Award.

I 2003 vant Anne Sofie von Otter Schockpriset i kategorien Musikk.

I 2006 ga hun ut I Let the Music Speak; dette var hennes andre album i pop-sjangeren, med musikk av Benny Andersson og Björn Ulvaeus fra deres tid i ABBA.

I 2007 ga hun ut en plate som skulle bli mye omtalt; albumet Terezin/Theresienstadt inneholdt musikk av komponister som satt fengslet i nazistenes konsentrasjonsleir Theresienstadt før de ble transportert til dødsleiren i Auschwitz. Anne Sofie von Otter har i den anledning fortalt at materialet på platen betyr svært mye for henne personlig, ettersom hennes far Göran von Otter, som var svensk diplomat i Berlin under andre verdenskrig, forgjeves forsøkte å få det svenske Utenriksdepartementet til å reagere på den informasjonen om de nazistiske dødsleirene som han videreformidlet til dem fra Kurt Gerstein.

Anne Sofie von Otter har siden 1989 vært gift med teaterdirektøren Benny Fredriksson, og har to barn.

Priser og hedersbevisninger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Plateinnspillinger[rediger | rediger kilde]

Lieder[rediger | rediger kilde]

Opera[rediger | rediger kilde]

Annen musikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Anne Sofie von Otter, biography/Anne-Sofie-von-Otter
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Anne Sofie Otter, otter-anne-sofie
  4. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Anne Sofie von Otter, 00000021643
  5. ^ The Guildhall School of Music & Drama, alumni, https://www.gsmd.ac.uk/music/news/view/article/guildhall_schools_expansion_gains_approval_from_the_city_of_london_corporation/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]