La Scala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
La Scala
Milan - Scala - Facade.jpg
Teatro alla Scala interior Milan.jpg
Beliggenhet
AdressePiazza della Scala
Land ItaliaRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierQ60062717, Milano
Arkitekt Giuseppe PiermariniRediger på Wikidata
Stilretningneoklassisk arkitektur i Milano
Etasjer7, 12
Kart

La Scala
45°28′03″N 9°11′21″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Teatro alla Scala
Fra salen

Teatro alla Scala (også kjent som La Scala) er et av de ledende og mest berømte operahus i verden. Det ligger i Milano i Italia.

Teatro alla Scala ble grunnlagt under den høye beskyttelse av keiserinne Maria Theresia av Østerrike som erstatning for Teatro Regio Ducale som brant ned 26. februar 1776 og som tidligere hadde fungert som opera i Milano.

Den neoklassisistiske bygningen ble tegnet av Giuseppe Piermarini. Teateret åpnet 3. august 1778 med Antonio Salieris opera L'Europa riconosciuta, med libretto til Mattia Verazi.

Teateret gjennomgikk flere ombygginger og utvidelser fra 1813. Scenen ble gjort større og det ble bygd en ny inngang fra Piazza della Scala.

En gjennomgripende modernisering foregikk fra 1921 og utover. Et scenetårn ble bygd i 1924. Det scenetekniske anlegget ble også moderisert i 1937 av Lorenzo Secco. Man bygde da sceneheiser.

2002 – 2004 ble den bakre delen av La Scala gjenoppbygd. Man bygde en scene på 1600m2 og utvidet både høyde og dybde. Videre ble de historiske bygningsdelene restaurert og modernisert. Akustikken ble videre forbedret, gjennom spesialbygde gulv i sal og scene. I denne perioden holdt kompaniet til i Teatro degli Arcimboldi i utkanten av Milano.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app mp3.pngDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.