John Eliot Gardiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gardiner i Braunschweigs St. Martinikirche (2006)

John Eliot Gardiner (født 20. april 1943 i Fontmell, Dorset) er en engelsk dirigent og korleder.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Gardiner begynte å samle erfaring ved dirigentpulten allerede som femtenåring. Som student ledet ved Cambridge University ledet han Oxford and Cambridge Singers på en turne gjennom Midtøsten før han dannet Monteverdi Choir i 1964 og Monteverdi Orchestra i 1968. I studietiden fikk han undervisning av Thurston Dart i London Nadia Boulanger i Paris.

Operadebuten i London hadde han i 1969 med TryllefløytenEnglish National Opera. Han opptrådte første gang på Royal Opera House Covent Garden i 1973, med Glucks Iphigénie en Tauride. Den første opptreden i USA hadde han i 1979 med Dallas Symphony Orchestra.

John Eliot Gardiner har hatt sine største suksesser med oppføringer og innspillinger av tidligmusikk. English Baroque Soloists, som var bygd opp rundt medlemmer fra Monteverdi Orchestra, hadde sin debut ved Festival für Alte Musik i Innsbruck 1977 med en oppføring av Händels Acis and Galatea på tidsriktige instrumenter.

I 1990 dannet Gardiner enda et orkester, Orchestre Révolutionnaire et Romantique, som framfører klassisistisk og romantisk musikk på historiske instrumenter

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]