Hopp til innhold

Carmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carmen
orig. Jorge
TekstGeorges Bizet
MusikkGeorges Bizet[1]
SpråkFransk
Tilblivelse2010
GenreFransk opera, Opera
Premiere(r)3. mars 1875[1]
Basert påCarmen
Annen informasjon
Poster fra premieren

Carmen er opera i sjangeren opéra comique i fire akter av den franske komponisten Georges Bizet. Librettoen ble skrevet av Henri Meilhac og Ludovic Halévy basert på historien med samme navn av Prosper Mérimée. Operaen hadde premiere på Opéra-Comique i Paris 3. mars 1875. Ett år etter ble den karakterisert som en umoralsk og overfladisk fiasko. Likevel er den nå den operaen som kan vise til flest oppsetninger og oppføringer.[2]

Bizet døde etter operaens 33. oppføring, så han fikk ikke oppleve suksessen som Carmen fikk oppleve i det følgende tiår. Carmen har siden blitt en av verdens mest kjente operaer. Særlig er Habanera-arien fra første akt, og Toréador-arien fra andre akt noen verdens aller mest kjenteoperaarier.

Operaens handling foregår i Sør-Spania forteller om den naive soldaten Don José som forelsker seg i sigøynerkvinnen Carmen. Don José gjør slutt med sin ungdomskjæreste og forsømmer sine militære plikter, før Carmen forlater han til fordel for den glamorøse tyrefekteren Escamillo. Don José dreper henne i et anfall av sjalusi. Skildringene av umoral, fattigdom, lovbrudd og hovedpersonens død gjorde operaen kontroversiell i samtiden.

Kritikerne var først negative til operaen. Men den ble gradvis kjent som følge av mange oppsetninger utenfor Frankrike, og den ble ikke satt opp igjen i Paris igjen før i 1883. Etter komponistens død ble det gjort endringer i stykket, særlig ble den opprinnelige dialogen erstattet av resitativ.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi opera-ID 1932, Wikidata Q3621644, http://www.archivioricordi.com 
  2. ^ «Statistics». www.operabase.com (engelsk). Besøkt 23. august 2020. 

Media[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]