Andreas Diesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Diesen
Andreas Diesen 2019 (cropped).jpg
Født20. nov. 1945Rediger på Wikidata (77 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, manusforfatterRediger på Wikidata
Far Ernst DiesenRediger på Wikidata
Mor Kari DiesenRediger på Wikidata
Søsken Kari DiesenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Leif Justers ærespris (1996), Leonardstatuetten (2005)Rediger på Wikidata

Andreas Diesen (født 20. november 1945) er en norsk revyforfatter, underholdningshistoriker, skuespiller og programleder. Han har også skrevet en rekke sangtekster.

Programleder[rediger | rediger kilde]

Diesen var ansatt i NRK Fjernsynet fra 1965 til 2015. Han arbeidet for det meste i underholdningsavdelingen, i de siste 30 årene med revy- og kunstnerprotretter.[1] Han har stått for en rekke arkivbaserte portrett-programmer og minneprogrammer, blant annet sammen med Erik Meyn med programmer om Chat Noirs historie i hundre år, portrett om Aud Schønemann, Harald Heide Steen, Grethe Kausland, Øystein Sunde, Vazelina Bilopphøggers, Tramteatret og Rolv Wesenlund. Han har også vært norsk kommentator ved mange underholdningsshow, blant annet de kongelige varieteene fra Storbritannia.

Revybakgrunn[rediger | rediger kilde]

Diesen er sønn av revyskuespillerne Kari og Ernst Diesen og har også selv opptrådt på revyscenen og også skrevet tekster for og instruert revyer. Han har også anmeldt revyer, komedier og musikaler for Nitimen, Reiseradioen og NRK P1+.

Konferansier[rediger | rediger kilde]

I 1973 var han konferansier for rockefestivalen Ragnarock, som ble arrangert i Holmenkollen i Oslo og en tilsvarende festival i Trondheim. Senere var han konferansier ved Hortenfestivalen. Turnerte også i 1973 med rocketurneen «Back to Rock» med Jan Rohde, Per Elvis Granberg og Jonas Fjelds Rock and Rolf Band.

Tekstforfatter og oversetter[rediger | rediger kilde]

I 1966 skrev han sammen med Tore Ryen «En god røyk (tilegnet Helsedirektoratet)», fremført av vokalgruppen Three Hits. På 1970-tallet sto han for den norske versjonen av skuespillet The Sunshine Boys, som ble en stor suksess på Nationaltheatret og landet rundt med Per Aabel og Stein Grieg Halvorsen som de to eldre solskinnsguttene. I Bergen var det Rolf Berntsen og Lothar Lindtner som hadde hovedrollene. For Oslo Nye Teater oversatte han Kjendisgift. Han har også oversatt en rekke musikaler, blant annet Hello Dolly, Mikadoen, Kismet og musikaloppsetningen Annie med oppfølger. Diesen er formann i Norsk revyforfatterforening.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

I 1982 førte han moren Karis selvbiografi Kari for åpen scene i pennen og har utgitt bok om kampen mot sin egen overvekt; Ikke lett å være tung (1983). Han har vært redaktør for flere underholdningsbøker, blant annet om vitser og kunsten å fornærme.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Diesen har sammen med Trond Kirkvaag og Jon Skolmen vunnet Chaplin-pris i Montreux 1973, har fått Leif Justers ærespris 1996 og Leonardstatuetten (2005) og er ridder av Oslo Journalistklubbs orden Blækkspruten 1973. I februar 2012 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for underholdningslivet i Norge.[2]. Under Komiprisen 2012 ble han tildelt fagprisen.[3]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Andreas Diesen har hatt flere mindre roller i norske filmer og TV-serier.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

(Ikke fullført)

Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 75 års omtale i Aftenposten 20. november 2020
  2. ^ Kongen hedret sengeliggende NRK-profil (29. februar 2012)
  3. ^ Joacim Lund (26. august 2012). «Full pott for gammelhumoren». Aftenposten. Besøkt 6. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]