Ray Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ray Adams på EP 1963

Ragnar Asbjørnsen med artistnavnet Ray Adams (født 23. mars 1931, død 4. august 2003) var en norsk sangartist.

Karriere[rediger | rediger kilde]

På 1950-tallet var han vokalist i flere danseorkestre. Artistnavnet Ray Adams tok han først da han ble lansert i England i 1961. Han slo igjennom med sangen «Violetta», som ble en storselger både i Sverige og i andre land. Asbjørnsen spilte inn mer enn 400 sanger på fem ulike språk. Foruten Norge og Sverige oppnådde han en del suksess i England, Italia, Tyskland, USA, Filippinene og New Zealand.

Asbjørnsen var en av de virkelig store folkeparkartistene på 1960-tallet med rekordsommeren 1962, da han opptrådte på mer enn 180 steder. Turnévirksomheten var også stor etter dette, med ofte opp i mot 120 ulike steder en folkeparkssommer.

Asbjørnsen hadde hits på Svensktoppen, Kvällstoppen, Tio i Topp og Radio Nords toppliste. I Norge var han på VGs singleliste i 51 uker.[1] Han opptrådte dessuten i ulike kroshow, blant annet i suksessen Hallå där med Anita Lindblom og Tjadden Hällström. Den ble satt opp på Berns i Stockholm, Restaurang Lorensberg i Göteborg og Hotell Kramer i Malmö i 1969.

Asbjørnsen representerte Norge i Schlagerfestival der Ostseestaaten i Rostock såvel i 1969 som i 1970, hvor han kom på henholdsvis første- og andreplass. Disse vinnerbidragene ble utgitt på en samle-LP i 1972 av det østtyske selskapet Amiga. Da Norsktoppen begynte i 1973 var Asbjørnsen blant de første på listen med «Milaja». I 1975 var det mest vaskeriet hjemme i Oslo som opptok hans tid.

I 1982 bosatte han seg i Uddevalla, hvor han åpnet en salatbar. I 1985 ble det - etter ti år - platecomeback, nå på LP-albumet Skattkistan sammen med Anna-Lena Löfgren. Så sent som i 1987 lå han på Svensktoppen med sangen «Låt oss hjälpas åt».

På eldre dager gjorde Asbjørnsen en del sporadiske opptredener, blant annet med Bohuslän Big Band, Anna-Lena Löfgren og frem til og med 2002 i showet Minnenas Melodier.

I forbindelse med hans 70-årsdag ble selvbiografien Hör min sång - boken om Ray Adams (skrevet av Ingmar Norlén) utgitt.

Han døde av leukemi i 2003.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]