Hopp til innhold

Annie (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Annie er en amerikansk musikal fra 1977 med musikk av Charles Strouse, tekst av Thomas Meehan og sangtekster av Martin Charnin. Den bygger på tegneserien Little Orphan Annie av Harold Gray, som begynte i 1924. Det handler om en liten foreldreløs jente i 1930-tallets USA under depresjonen. Annie forsøker å flykte fra barnehjemmet der den slemme bestyreren Miss Hannigan råder grunnen. Den lille jenta får etter hvert drømmen oppfylt; hun blir adoptert av den aldrende millionæren Oliver Warbucks, som er streng og uvant med barn, men viser seg å ha et hjerte av gull.

Premieren på Broadway[rediger | rediger kilde]

Musikalen hadde premiere på Alvin Theatre (nå Neil Simon Theatre) på Broadway den 21. april 1977 med Andrea McArdle i tittelrollen og Reid Shelton som Warbucks. Den vant syv Tony-priser, blant annet for årets beste musikal. På Broadway gikk den 2 377 ganger.

Sangnummeret «Tomorrow»[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente sangen fra musikalen er «Tomorrow», som handler om å tro på at morgendagen kan bli en fantastisk dag selv om dagen i dag er grå og trist.

Filmversjoner[rediger | rediger kilde]

Annie (1982)[rediger | rediger kilde]

Den første filmatiseringen av stykket ble regissert av John Huston. Filmen hadde premiere i 1982, med Aileen Quinn som Annie, Albert Finney som Warbucks og Carol Burnett som barnhjemsbestyreren Miss Hannigan.

Annie (1999)[rediger | rediger kilde]

I 1999 kom en nyinnspilling av filmen for TV, med Alicia Morton som Annie, Victor Garber som Warbucks og Kathy Bates som Miss Hannigan.

Annie (2014)[rediger | rediger kilde]

I 2014 kom en modernisert utgave av Annie, med Quvenzhané Wallis som Annie, Jamie Foxx som Warbucks og Cameron Diaz som Miss Hannigan. I Norge hadde denne filmversjonen premiere i mars 2015. En del av de opprinnelige melodiene og temaene er også med i filmen fra 2014, men handlingen er lagt i samtidens New York. Det var også gjort andre endringer i musikalens sanger og handling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]