Annie (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Annie er en amerikansk musikal fra 1977 med musikk av Charles Strouse, tekst av Thomas Meehan og sangtekster av Martin Charnin. Den bygger på tegneserien Little Orphan Annie av Harold Gray, som begynte i 1924. Det handler om en liten foreldreløs jente som forsøker å flykte fra barnehjemmet, med den strikse forestanderen Miss Hannigan, og adopteres av en gammel streng millionær, Oliver Warbucks, i 1930-tallets USA under depresjonen.

Musikalen hadde premiere på Alvin Theatre (nå Neil Simon Theatre) på Broadway den 21. april 1977 med Andrea McArdle i tittelrollen og Reid Shelton som Warbucks. Den vant syv Tony-priser, blant annet for årets beste musikal. På Broadway gikk den 2 377 ganger.

Mest kjente sang fra musikalen er «Tomorrow», som gav en tro på en gyllen morgendag i depresjonstidens pessimisme.

Musikalen har også blitt filmet i regi av John Huston. 1982 hadde den premiere med Aileen Quinn som Annie, Albert Finney som Warbucks og Carol Burnett som barnhjemsforstanderen, Miss Hannigan.

I 1999 kom en nyinnspilling av filmen for TV med Alicia Morton som Annie, Victor Garber som Warbucks og Kathy Bates som Miss Hannigan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]