Alma Mahler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alma Mahler

Alma Mahler (iblant Alma Mahler-Werfel), født Schindler, (født i Wien 31. august 1879, død der 11. desember 1964), ver en østerriksk komponist og kunstner, blant annet kjent for sine ekteskap med Gustav Mahler, Walter Gropius og Franz Werfel.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Alma var datter til maleren Emil Jakob Schindler. Familien hadde en stor omgang med kunstnere, vitenskapsmenn og forfattere, og både Gustav Klimt, Sigmund Freud og Johann Strauss hørte til kretsen. Alma studerte komposisjon og forførte sin lærer Alexander von Zemlinskij. Den utvalgte ble likevel Gustav Mahler, som hun møtte i november 1901. Den erotiske og personlige kjemien var øyeblikkelig, og året derpå giftet de seg; i Alma fant Mahler en hustru som både forstod hans musikk og kjente en sterk tiltrekning til ham. Hun fødte ham to døtre. Maria Anna (født i 1902, død i 1907 av skarlagensfeber), og Anna (født i 1904, død i 1988).

Omkring 1910 innledet Alma en forbindelse med arkitekten Walter Gropius; da dette ble kjent for Gustav Mahler, ble resultatet en alvorlig krise. Alma og Gustav lappet sammen ekteskapet, men Alma fortsatte i hemmelighet å ha kontakt med Gropius og i 1915, noen år etter Mahlers død i 1911, giftet de seg. Hun fødte ham en datter, Manon, som arvet sin mors livfullhet, sjarme og kunstneriske begavelse; ironien var at også Manon skulle dø uventet ung. Hun gikk bort som følge av poliomyelitt i 1935.

Alma Mahler og Gropius skilte seg i 1920, og hun hadde da allerede innledet en forbindelse med forfatteren Franz Werfel. De giftet seg først i 1929, et ekteskap som kom til å bli hennes lengste og varende til Werfels død i 1945 (de hadde da emigrert til USA for å komme seg unna nazismens terrorvelde).

Etter krigen vendte Alma tilbake til hjemstedet i Wien; hun skrev sine memoarer Lebensrücklick og kom til å bli en viktig lenke i renessansen for Gustav Mahlers musikk som var på gang. Etter stor motstand overbeviste hun seg selv om det riktige i å støtte Deryck Cookes prosjekt med å virkeliggjøre en oppførelse av hele Mahlers tiende symfoni, et veldig kontroversielt foretak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]