Ernst Toch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst Toch
Ernst-Toch.jpg
Født7. desember 1887
Wien
Død1. oktober 1964 (76 år)
Santa Monica
Gravlagt Westwood Village Memorial Park Cemetery
Utdannet ved Dr. Hoch’s Konservatorium
Beskjeftigelse Komponist, musikkforsker, musikkpedagog, universitetslærer, filmmusikkomponist
Nasjonalitet Østerrike
Medlem av American Academy of Arts and Letters
Utmerkelser Stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1958), Pulitzerprisen i musikk

Ernst Toch (født 7. desember 1887 i bydelen Leopoldstadt i Wien i Østerrike, død 1. oktober 1964 i Santa Monica i California i USA) var en komponist av klassisk musikk og filmmusikk. Han var østerriker av jødisk herkomst.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Toch studerte filosofi ved universitetet i Wien, medisin ved universitetet i Heidelberg og deretter studerte han musikk ved Hoch-konservatoriet i Frankfurt am Main fra 1909 til 1913.

Musiker[rediger | rediger kilde]

Hans viktigste musikkinstrument var piano. Mye av hans egen diktning var ment for piano. Hans første komposisjoner stammer fra cirka 1900 og var kvartetter og pastisjer i samme stil som Mozart.[trenger referanse] Hans 6. kvartett op. 12 ble fremført i Wien i 1905. I 1913 ble Toch utnevnt til foredragsholder for piano og komposisjoner ved Musikhochschule som ligger i Mannheim.[trenger referanse]

Etter å ha vunnet ytterligere fem store priser for sine musikaler arbeider, tjente Toch i fire år i militæret ved den italienske fronten under den første verdenskrig. I 1916 giftet Toch seg med Lilly Zwack, datter av en bankmann.

Etter at den første verdenskrig var avsluttet, vendte Toch tilbake til Mannheim for å komponere og utvikle en ny stil av polyfoni.[trenger referanse] Toch mottok sin doktorgrad fra Universitetet i Heidelberg i 1921. Toch underviste ved konservatoriet i Mannheim, hvor en av hans elever var den kjente Hugo Chaim Adler.

I eksil[rediger | rediger kilde]

Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i Tyskland i 1933, gikk Toch i eksil, først til Paris og deretter til London, hvor han skrev filmmusikk. I 1935 aksepterte han en invitasjon til å dra til New York City og undervise ved New School for Social Research.

Toch døde i Santa Monica i California, og ble gravlagt ved Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles.

Toch er bestefar til Lawrence Weschler og Toni Weschler som begge er forfattere.

Toch skrev også flere bøker som omhandlet musikkteori: Melodielehre (1923) og The Shaping Forces in Music (1948). Toch ble tildelt Pulitzerprisen i musikk i 1956 for sin tredje symfoni som ble fremført av Pittsburgh Symphony Orchestra, den 2. desember 1955.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]