Alexander von Zemlinsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexander von Zemlinsky
Zemlinsky.jpg
Født 14. oktober 1871
Wien
Død 15. mars 1942
Larchmont
Gravlagt Wiener Zentralfriedhof
Far Aron Adolf von Zemlinszky
Søster Mathilde Zemlinsky
Utdannelse Universität für Musik und darstellende Kunst Wien
Nasjonalitet Østerrike
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Alexander von Zemlinsky (født 4. oktober 1871, død 16. mars 1942) var en østerriksk komponist og dirigent, som emigrerte i 1938 til USA. Han har skrevet flere operaer og musikk til mange sanger, og orkestermusikk.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Zemlinsky ble født i Wien i en svært multikulturell familie. Zemlinskys bestefar, Anton Semlinski, immigrerte fra Zsolna, Ungarn til Østerrike og giftet seg med en østerriksk kvinne.[1] Begge var fra strengt romersk-katolske familier, og Alexanders far, Adolf, var oppfostret som katolikk. Alexanders mor var født i Sarajevo av en sefardisk far og en bosnisk-muslimsk mor. Alexanders familie konverterte til hans bestefars religion, judaismen, og Zemlinsky ble født og oppfostret som jøde. Faren hans la det aristokratiske "von" til navnet, selv om verken han eller hans forfedre var aristokrater. Han begynte også å stave etternavnet med "Z".[2]

Zemlinsky hadde en viktig støttespiller i Johannes Brahms. I 1893, etter en invitasjon fra Zemlinskys lærer Johann Nepomuk Fuchs, overhørte Brahms en fremføring av Zemlinskys Symfoni i d-moll. Kort tid etter dette overvar Brahms også en fremføring av en av Zemlinskys kvartetter av Hellmesberger Kvartett. Imponert av Zemlinskys musikk anbefalte Brahms den yngre komponistens klarinett-trio (1896) til forlaget Simrock for utgivelse.[3]

Zemlinsky møtte også Arnold Schönberg da sistnevnte ble medlem av Polyhymnia, et orkester hvor han spilte cello og som han bidro til å grunnlegge i 1895. De to ble nære venner, og senere beundrere av hverandres musikk, og svogere da Schoenberg giftet seg med Zemlinskys søster Mathilde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antony Beaumont, Zemlinsky (Ithaca, NY: Cornell University Press, 2000), 9.
  2. ^ [1]
  3. ^ Brown, The Second Golden Age of the Viennese Symphony, p.780-781


musikkDenne musikk- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.