Kunstsamler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En kunstsamler er en person som ikke selv lager kunst, men tilegner seg og samler på kunstverk.

Kunstsamlinger[rediger | rediger kilde]

I Bergen er Rasmus Meyers samlinger en av grunnstammene i Bergen Kunstmuseum, mens Stenersen-samlingen med bygning utgjør en stor del av museets samling av kunst. Henie-Onstad Kunstsenter og Astrup Fearnley Museet i Oslo og omegn er også eksempler på private kunstsamlinger.

På verdensbasis er Guggenheimmuseene, i hovedsak basert på Peggy Guggenheims ekspertise og Solomon R. Guggenheims formue, mest kjent. I Nederland finnes blant andre Kröller-Müllersamlingen med museumsbygg. Mange andre samlere med formuer har testamentert hele museumsbygg eller nye avdelinger til sin hjemby, eller til staten med henblikk på å ta vare på samlingene, mens andre har testamentert samlingen og overlatt til ettertiden og museet å sørge for skikkelig visning og oppbevaring.

Herbert og Dorothy Vogel er et eksempel på et samlerpar som uten formue eller stor inntekt samlet i alt 4 782 kunstverk av hovedsakelig minimalisme og konseptuell kunst.[1] Den norske legen Reidar Wennesland bygget opp en stor samling av beat art i sin tid som lege i San Francisco på 1950- og 1960-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]