Mapungubwe-ordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mapungubwe-ordenen (afrikaans: Die Orde van Mapungubwe, engelsk: Order of Mapungubwe, ndebele: UNongorwana wesiTjhaba weMapungubwe, nord-sotho: Sefoka sa Mapungubwe, sesotho: Kgau ya Mapungubwe, swazi: Umklomelo weMapungubwe, tsonga: Sagwati ra nxiximo wa Mapungubwe, tswana: Letshwao la Mapungubwe, venda: Tshiala tsha Mapungubwe, xhosa: IMbasa yeMapungubwe, zulu: Isimiselo Sika Mapungubwe) er en sørafrikansk orden innstiftet 6. desember 2002 til belønning av fortjenester av internasjonal betydning som fremmer Sør-Afrikas interesser. Ordenen er oppkalt etter kongedømmet Mapungubwe, en statsdannelse i det nordlige Sør-Afrika som eksisterte fra 1050 til 1270. Mapungubwe er også navnet på berget der kongedømmets hovedstad lå. Ordenen tildeles sørafrikanere. Sør-Afrikas president er ordenens høye beskytter. Ordenen administreres av en ordenskansler og Det nasjonale ordenssekretariat.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Order of Mapungubwe (RSA) - ribbon bar.gif

Mapungubwe-ordenen var ved innstiftelsen inndelt i tre trinn, men et fjerde og nest høyeste trinn ble lagt til i 2004. De fire trinnene, som også kalles kategorier eller klasse, benevnes etter valør:

  • Platina (forkortet OMP)
  • Gull (forkortet OMG)
  • Sølv (forkortet OMS)
  • Bronse (forkortet OMB)

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Mapungubwe-ordenen består av en oval over en trapesform som øverst er buet utover. Ovalens ytterkant er utformet med fire spisser som skal symbolisere de fire himmelretninger og sørafrikaneres innsats verden over. I ovalen er det plasser et nesehorn i gull og en sol over en profil som representerer Mapungubweberget. Nesehornet viser til en gullbelagt figur som ble funnet under arkeologiske utgravninger ved Mapungubwe. Solen skal symbolisere at Afrika står overfor en ny dag. Nederst i trapesformen er det plassert et ildsted og smeltedigler for gull ved siden av denne. I trapesformens midtre del er det plassert et septer, med en utforming likt det som ble funnet ved utgravingene av Mapungubwe. Reversen viser Sør-Afrikas riksvåpen.

Ordenstegnet er av samme utforming for alle de fire gradene, men er gjort i ulike metaller og er opphengt i bånd av ulik utforming. Ordenstegnet er opphengt i et gullfarget bånd med kremgule kantstriper og med nesehorn i samme lyse farge. Ordenstegnene bæres i bånd om halsen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen tildeles av Sør-Afrikas president etter innstilling fra Det nasjonale ordensråd. Det er ikke satt begrensninger på antallet utnevnelser til ordenen. Den øverste grad i ordenen, platina, er tildelt Nelson Mandela, samt posthumt til Oliver Tambo og Albert Luthuli.[1]

Ordenen i gull er tildelt tidligere president Frederik Willem de Klerk, forfatterne John Maxwell Coetzee og Doris Lessing, medisinerne Sydney Brenner og Aaron Klug og fysikeren Basil Schonland. Vitenskapsmannen Allan M. Cormack ble posthumt tildelt ordenen i gull.

Blant dem som har mottatt ordenen i bronse er Hamilton Naki.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Orders awards April 2012, South Africa Government Information.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «South Africa» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1583–1584

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]