Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alfred av Edinburgh og Sachsen-Coburg-Gotha i admiralsuniform

Alfred Ernst Albert (født 6. august 1844Windsor Castle, Berkshire, England, død 30. juli 1900Schloss Rosenau, Coburg, Tyskland) var den tredje hertug av Sachsen-Coburg og Gotha.

Han var andre sønn av prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia. Hans tittel ved fødselen var prins av Storbritannia og Irland. Senere ble han hertug av Edinburgh, regjerende hertug av Sachsen-Coburg-Gotha, hertug av Sachsen, hertug av Jülich, Kleve og Berg, Engern og Westfalen, landgreve av Thüringen, markgreve av Meissen, fyrste av Henneberg, greve av Mark og Ravenstein, herre til Ravenstein og Tonna, greve av Kent, og greve av Ulster. Dessuten var han kongelig britisk og keiserlig russisk admiral, kongelig saksisk, keiserlig russisk og kongelig prøyssisk general og innehaver av et stort antall tyske og britiske regimenter.

Han var bror av keiserinne Victoria av Tyskland og den britiske kongen Edward VII. 23. januar 1874 giftet han seg med den russiske storfyrstinnen Maria Alexandrovna av Russland, datter av tsar Aleksander II av Russland og Maria Aleksandrovna. Ekteskapet ble mislikt av begges familier. Victoria av Storbritannia var fiendtlig innstilt til Russland etter Krimkrigen, og tsarfamilien var skeptiske til å gi bort sin eneste datter. Alfred og Maria fikk følgende barn:

  1. Alfred Alexander Wilhelm Ernst Albert, arveprins av Sachsen-Coburg-Gotha (18741899)
  2. Marie Alexandra Victoria (18751938), gift med Ferdinand av Hohenzollern, konge av Romania
  3. Victoria Melita (18761936), gift med sin fetter storhertug Ernst Ludwig von Hessen und bei Rhein
  4. Alexandra Louise Olga Victoria (18781942), gift med fyrst Ernst von Hohenlohe-Langenburg, som utøvet regjeringen av Sachsen-Coburg-Gotha etter Alfreds død frem til etterfølgeren Carl Eduard ble myndig
  5. Beatrice Leopoldine Victoria (18841966), gift med Alfonso av Spania

Stamtavle[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Alfred, Duke of Saxe-Coburg and Gotha – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Ernst II av Sachsen-Coburg-Gotha 
Hertug av Sachsen-Coburg-Gotha
Etterfølger:
 Carl Eduard av Sachsen-Coburg-Gotha