Ernst II av Sachsen-Coburg-Gotha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst II av Sachsen-Coburg-Gotha
ErnstIIofSCG.jpg
FødtErnst August Karl Johann Leopold Alexander Eduard von Sachsen-Coburg-Saalfeld
21. juni 1818[1][2][3][4]
Coburg[5]
Død22. august 1893[1][2][3][4] (75 år)
Reinhardsbrunn[6]
Gravlagt Morizkirche (Coburg)
Ektefelle Princess Alexandrine of Baden
Far Ernst I av Sachsen-Coburg-Gotha
Mor Louise av Sachsen-Gotha-Altenburg
Søsken Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
Utdannet ved Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität
Beskjeftigelse Offiser, komponist, kunstmaler
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Utmerkelser Pour le Mérite, Andreasordenen

Ernst II (født 21. juni 1818 i Coburg, død 2. august 1893 i Reinhardsbrunn ved Gotha) var hertug av Sachsen-Coburg-Gotha. Han overtok regenskapet over dobbelthertugdømmet etter sin far i 1844. I Tyskland er han særlig kjent for sin deltagelse i sjøslaget mot Danmark under den slesvig-holstenske krig i 1849, der han ledet tyske forbundstropper ved Eckernförde.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans regjering var til å begynne med preget av en politikk som representerte interessene til det liberale borgerskap. En rekke borgerrettigheter fra Frankfurt-konstitusjonen, som forenings- og forsamlingsfrihet, ble innført i de to hertugdømmenes felles grunnlov i 1852. Også den allmenne stemmenretten uten klasseinndeling for mannlige statsborgere over 25 år, som hadde blitt innført ved den mislykkede marsrevolusjonen i 1849, ble bekreftet i grunnloven.

Ernst II var en av de viktigste personene innen den tyske liberale nasjonalbevegelsen, og søkte fornyelse og enighet i forholdet til det tyske folket. Under hans beskyttelse ble i 1860 i Coburg den første tyske turn- og ungdomsfesten arrangert, i 1861 i Gotha den første Schützenfest, og i 1862 i Coburg ble Deutscher Sängerbund grunnlagt. Alt dette var tiltak og organisasjoner var viktige i den tyske nasjonalbevegelsen.

På grunn av sitt nære forhold til andre herskerhus i Europa, bl.a. den britiske kongefamilien, profilerte han seg i opposisjon til Otto von Bismarcks politikk, men deltok likevel i den tysk-østerrikske krig i 1866 som Preussens forbundsfelle.

Innen kunst og kultur var han aktiv som både regissør og skuespiller, og komponerte bl.a. operaer som Santa Chiara. Han var også venn og velgjører av den kjente forfatteren Gustav Freytag og valskomponisten Johann Strauss.

Hans ekteskap med prinsesse Alexandrine av Baden (f. 6. desember 1820, d. 20. desember 1904) forble barnløst, derfor ble han etterfulgt som hertug av Sachsen-Coburg og Gotha av sin nevø, Alfred, andre sønn av hans bror Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia.

Han grunnla bl.a. Gymnasium Ernestinum Coburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ernest II, biography/Ernest-II
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b the peerage, 9. okt. 2017, Ernst II August Herzog von Sachsen-Coburg und Gotha, p10238.htm#i102379
  4. ^ a b International Music Score Library Project, 9. okt. 2017, Ernst II, Duke of Saxe-Coburg-Gotha, Category:Saxe-Coburg-Gotha,_Ernst_II,_Duke_of
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ernst I av Sachsen-Coburg-Gotha 
Hertug av Sachsen-Coburg-Gotha
Etterfølger:
 Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha