Annunziataordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegnet for Annunziataordenen.

Annunziataordenen, eller Den suverene orden av den hellige bebudelse (italiensk: Ordine Supremo della Santissima Annunziata), er en italiensk orden som ble innstiftet i 1364. Den ble offisielt tildelt så lenge Italia var et kongedømme og var da landets mest fornemme orden. Ordenen er knyttet til Huset Savoia, som har fortsatt å tildele ordenen etter å ha tapt Italias trone i 1946. Annunziataordenen regnes i dag som en dynastisk orden med Viktor Emanuel av Napoli som ordensherre.

Ordenens historie og inndeling[rediger | rediger kilde]

Annunziataordenens historie går tilbake til 1362 da greve Amadeus VI av Savoia innstiftet en orden med navnet Kjedeordenen. Denne var viet til jomfru Maria. Ordenen var opprinnelig begrenset til femten riddere. Antallet ble utvidet til av hertug Amadeus VIII i 1434. Ordenen ble reformert gjentatte ganger. I 1518 fikk ordenen sitt endelige navn.

Annunziataordenen har bare en klasse, slik som i tilsvarende ordener som for eksempel Hosebåndordenen. Den var en av Europas fremste ridderordener, forbeholdt fyrstelige og høyadelige.

Ordenstegn[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Annunziataordenen er et kjede med en medaljong som inneholder en billedlig fremstilling av bebudelsen. Jomfru Maria kneler foran erkeengelen Gabriel, med Den Hellige Ånds due og stråler over. I tillegg har ordenen en ordensstjerne med samme motiv.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Haakon VII var medlem av Annunziataordenen.