Ernst August IV av Hannover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ernst August IV av Hannover (født 18. mars 1914 i Braunschweig, død 9. desember 1987 i Schulenburg (Leine)) var eldste sønn av Ernst August III av Hannover, regjerende hertug av Braunschweig og hertug av Cumberland og prinsesse Victoria Louise av Preussen. Fra sin fødsel var han prins av Hannover, arvehertug av Braunschweig, og ble ved Royal Warrant den 17. juni 1914 utnevnt til prins av Storbritannia og Irland med tiltaleformen Høyhet av kong Georg V av Storbritannia. Gjennom Titles Deprivation Act ble hans familie i 1917 fratatt sine britiske titler, men hans far tildelte igjen medlemmene av sin familie disse titlene i egenskap av overhode for kongehuset Hannover i 1931.

Ernst August ble gift i 1951 med prinsesse Ortrud av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1925–1980), og hadde etterkommere. Han ble gift på nytt i 1980 med grevinne Monika av Solms-Laubach (f. 1929).

Han var tysk statsborger, og oppnådde også britisk statsborgerskap i henhold til Sophia Naturalization Act. Han hadde rett til å få sine forfedres britiske titler (bl.a. hertug av Cumberland og Teviotdale) gjenopprettet hvis han gav avkall på sine tyske titler, men gjorde ikke dette. Som prins av Hannover brukte han tiltaleformen Kongelig Høyhet. Han var overhode for huset Hannover fra sin fars død i 1953 til 1987.

Hans eldste sønn er Ernst August V av Hannover.