Abyssinia, Henry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
M*A*S*H
«Abyssinia, Henry»
Episode324
Sendt18. mars 1975
ManusEverett Greenbaum og Jim Fritzell
RegiLarry Gelbart
Gjest(er)Jamie Farr (Klinger)
William Christopher (Father Mulcahy)

Abyssinia, Henry er en episode fra TV-serien M*A*S*H.

Overblikk[rediger | rediger kilde]

Dette var siste episode i tredje sesong og sendt første gang 18. mars 1975. Episoden er en av TV-seriens klassikere, særlig for dens overraskende (og sørgelige) slutt.

Leirsjef oberstløytnant Henry Blake får til slutt avskjed i nåde og blir beordret hjem. I en berømt scene i operasjonssalen på slutten av episoden blir det gjort kjent at hans transportfly er skutt ned over Japanhavet og Blake drept.

Det er Radar som leser opp meldingen om Blakes død;

SitatI have a message. Lieutenant Colonel... Henry Blake's plane... was shot down... over the Sea of Japan. It spun in. There were no survivors.Sitat
Korporal Radar O'Reilly

[1]

Radar forlater så salen mens kameraet sakte panorerer over staben i operasjonssalen som fortsetter å arbeide i stillhet.

Innholdet i scenen ble ikke gjort kjent for staben på forhånd, med unntak av Alan Alda, inntil like før en skulle starte filmingen. Alda skulle komme til å bli seriens kreative konsulent etter dette.

Scenen skapte sterke reaksjoner blant seriens fans, og produsentene lot som et resultat av dette aldri mer en av skuespillerstaben miste livet så lenge serien gikk. I en reprise lot også CBS være å vise denne siste scenen. Den er imidlertid med på DVD-utgaven.

I etterkant av serien valgte McLean Stevenson og Wayne Rogers som spilte henholdsvis Blake og Trapper John McIntyre å forlate serien. Stevensons fratreden var kjent på forhånd og skrevet inn i serien, mens Rogers valgte å ikke fornye kontrakten etter at tredje sesong var spilt inn. Rogers spiller derfor selv ikke i episoden hvor han forlater serien, som er første episode i sesong fire; «Welcome to Korea». Endringene i staben markerte også en generell endring i serien, med nye skuespillere og endrede roller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Abyssinia, Henry.» Skrevet av Fritzell, Jim og Greenbaum, Everett. M*A*S*H. DVD. Produsert av Twentieth Century Fox Film Corporation. Distribuert av Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC., 1975 (2003 DVD-utgivelsen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]