McLean Stevenson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
McLean Stevenson
McLean Stevenson Henry Blake MASH 1972.JPG
Født14. nov. 1927[1][2][3]Rediger på Wikidata
Normal (Illinois)[4]Rediger på Wikidata
Død15. feb. 1996[5][1][2][3]Rediger på Wikidata (68 år)
Los Angeles[6][7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet vedNorthwestern University (akademisk grad: bachelorgrad)[9]
Lake Forest Academy
American Musical and Dramatic Academy (1961–) (elev av: Sanford Meisner, Lee Strasberg, studieretning: skuespillerkunst)[8]
Northwestern University School of Communication[9]
FarDr Edgar McLean Stevenson, Sr[10]
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Aktive år1962
IMDbIMDb

Edgar McLean Stevenson jr. (født 14. november 1927 i Normal i Illinois, død 15. februar 1996 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller, kjent for sin rolle som leirkommandant Henry Blake i TV-serien M*A*S*H.

Etter en militær karriere i den amerikanske marine begynte Stevenson studier på Northwestern University der han fikk en bachelorgrad i teaterkunst. Han jobbet på en radiostasjon, spilte klovn på et direktesendt TV-show i Dallas og ble nestsjef ved universitetet der han selv hadde studert, foruten at han livnærte seg som selger av medisinsk utstyr og forsikringer. Han jobbet som pressesekretær for sin fetter under presidentvalgkampen i 1952 og 1956 og etablerte Young Democrats for Stevenson.

I 1961 fikk Stevenson et stipend til American Musical and Dramatic Academy der noen av hans lærere ble Lee Strasberg, Sandy Meisner, David Craig, Lehman Engel og Sue Seaton.

Stevensons skuespillerkarriere startet med en rolle i The Music Man i 1962. Senere dro han til New York der han spilte i reklamefilmer og på tester, inkludert en tur innom Broadway. Men det var som manusforfatter særlig innenfor komedie han lyktes og han skrev blant annet for That Was the Week that Was der blant annet Alan Alda hadde en rolle, og The Smothers Brothers Comedy Hour.

Stevenson fikk en gjesterolle i That Girl i 1966 med blant annet Marlo Thomas og en rolle i The Doris Day Show i 1969 der han spilte redaktør Michael Nicholson fram til 1971.

M*A*S*H[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig gjorde Stevenson audition for rollen som Hawkeye Pierce i M*A*S*H, men ble overtalt til å spille Henry Blake, en rolle som gav han stjernestatus.[trenger referanse] Han skrev en av episodene selv («The Trial of Henry Blake») og bidro med historien til en annen («The Army-Navy Game»).

Stevenson ble en av de mest populære karakterene i M*A*S*H,[trenger referanse] en avslappet offiser som elsket fiske og å holde oppsyn med leiren. Men ettersom serien økte i popularitet og ble en av de aller mest sette TV-seriene i USA, slo ikke Stevenson seg til ro med å spille annenfiolin i forhold til Alan Aldas rolle som Hawkeye (i likhet med Wayne Rogers). Han bad om å bli løst fra kontrakten etter tredje sesong, noe han fikk ved at han ble avskjediget fra hæren og sendt hjem i siste episode i tredje sesong. Blakes fly ble skutt ned over Japanhavet og alle om bord omkom.

Stevensons beslutning om å forlate M*A*S*H skulle vise seg å være en av TV-historiens mest katastrofale beslutninger.[trenger referanse] Stevenson forsøkte seg på en rekke komedier som han håpte skulle bringe han stjernestatus, men ingen av forsøkene lyktes. Blant seriene han forsøkte seg med var The McLean Stevenson Show, In the Beginning, Hello, Larry og Condo. Alle seriene ble tatt av i løpet av første sesong.

Stevenson fikk gjesteroller i serier som Square One TV, The Love Boat, Diff'rent Strokes, Match Game, Hollywood Squares og The Tonight Show Starring Johnny Carson.

Stevenson døde uventet etter en operasjon i Los Angeles i 1996. Han var den første av skuespillerne som forlot M*A*S*H, og også den første som døde.

Kort før Stevenson døde medgav han at han hadde angret på at han forlot M*A*S*H. Han etterlot seg et ord avledet av hans foravn McLean, og det er McLeaning. Denne fjernsynsterminologi viser til tilfeller der en rollefigur blir skrevet ut av manuset ved hjelp av et drap eller ulykke fordi skuespilleren som spilte rollefiguren vil forlate en TV-serie.[trenger referanse] McLean Stevensons rollefigur Henry Blake omkom i en flyulykke da Stevenson bestemte seg for å forlate TV-serien M*A*S*H etter tredje sesong (og ble erstattet av Sherman T. Potter).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som Mclean Stevenson, GeneaStar person-ID edgarmcleanstevensoe[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 6113, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6s784hs, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.aveleyman.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ localwiki.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ articles.sun-sentinel.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b c d e f g www.imdb.com, besøkt 11. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b findingaids.library.northwestern.edu, besøkt 11. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]