.web

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.web
Introdusert: Ikke introdusert, foreslått i 1995
TLD-type: Foreslått toppnivådomene, alternativt registreringsdomene
Status: Drevet som potensiell registreringsenhet. Har forsøkt å komme inn i den offisielle rota siden opprettelsen, og har fremdeles søknad til behandling for ICANN
Registreringsenhet: Image Online Design
Sponsende organisasjon: Image Online Design
Tiltenkt bruk: For alle slags nettsteder
Restriksjoner: Ingen, men det ser ut til at nye registreringer ikke mottas for nåværende
Struktur: Registrering direkte på andre nivå
Dokumenter: Søknad til ICANN om opptak i rota
Konfliktpolitikk: UDRP
Nettsted: Registreringsenhet for .web

.web er et foreslått generisk toppnivådomene for Internett. Det har siden 1995 vært drevet av Image Online Design som en potensiell fremtidig registreringsenhet, men ikke i Internetts offisielle rot. Det oppsto da Jon Postel, som på den tid praktisk talt på egen hånd drev toppnivået i DNS-systemet, foreslo å opprette nye toppnivådomener som skulle drives av forskjellige registreringsenheter. Internett-tradisjonen på den tid la vekt på «grov konsensus og kjørende kode», og Christopher Ambler, som drev Image Online Design, tolket dette dithen at selskapet hans kunne få et nytt TLD inn i rota ved å starte opp en fungerende registreringsenhet for det. Etter å ha spurt om og fått tillatelse fra IANA til å gjøre dette, lanserte IOD .web, et nytt toppnivådomene uten restriksjoner.

Siden da har IOD forsøkt å få sitt domene inn i den offisielle Internett-rota, gjennom flere runder for å tillate nye toppnivådomener. Flere planer om nye TLD’er på slutten av 1990-tallet, inkludert Postels opprinnelige forslag, klarte ikke å oppnå tilstrekkelig konsensus blant de stadig mer kranglevorne fraksjonene innen Internett for å tillate nye TLD’er, inkludert .web. Da ICANN aksepterte søknader for nye TLD’er i 2000, noe som snart resulterte i at syv nye domener ble lagt til, ble IOD's søknad ikke godkjent. Den ble imidlertid heller ikke forkastet, ettersom alle ikke-godkjente søknader fortsatt er «i spill» for mulig fremtidig godkjenning. En runde nummer to med nye TLD’er ble imidlertid gjennomført med kun nye søknader, og bare for sponsede domener (som regel beregnet å skulle brukes av begrensede grupper og drives av nonprofit-enheter). Registreringsenheten .web har imidlertid fortsatt håp om at deres søknad etter hvert vil bli godkjent. ICANN bekjentgjorde 10. mai 2007 at de hadde startet en prosess for offentlige kommentarer med henblikk på en tredje runde for nye TLD’er, og IOD har indikert at de akter å delta.

IOD har til tider hevdet at de har prioriterte rettigheter til TLD-stringen .web, selv om en juridisk basis for et slikt krav er tvilsomt, gitt at United States Patent and Trademark Office har fastslått at toppnivådomener ikke i seg selv kan registreres som varemerke. IOD har imidlertid et registrert varemerke i uttrykket «web». Når forslag om å legge til et .web-domene fra tid til annen har blitt fremmet av andre enn IOD har de protestert, og til dags dato har ingen slike planer blitt godkjent. En søknad fra Afilias om å drive et .web-domene ble avslått, og de fikk tillatelse til å drive .info i stedet. Vint Cerf, som da var sjef for ICANN, bemerket at han anerkjente IOD's banebrytende arbeid med .web, og følte at .web burde holdes i reserve for IOD's søknad i neste runde i stedet for å gis til Afilias, og foretrakk at de mottok .info i stedet.

IOD’s .web-registreringsenhet har tatt imot registreringer, og har til hensikt å la disse registreringene være aktive også etter at .web blir lagt inn i rota. Enkelte kommentatorer mener imidlertid at ICANN burde forlange at de fjerner eksisterende registreringer og fortsetter med en oppstartsprosedyre som med andre nye TLD’er, for ikke å gi noen legitimitet til uoffisielle registreringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]