Internet Society

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Internet Society eller ISOC er en internasjonal organisasjon som arbeider for å fremme bruk og tilgang til Internett. ISOC oppgir at formålet deres er:

å sikre en åpen utbygging, utvikling og bruk av Internett til fordel for alle mennesker verden over [1]

Medlemmene er både enkeltpersoner (for hvem medlemskap for tiden er gratis, og medlemskap er åpent for alle), samt selskaper, organisasjoner, regjeringer og universiteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

ISOC ble offisielt dannet i 1992, og en av hensiktene med opprettelsen var å sørge for en selskapsmessig struktur for å underbygge prosessen for utvikling av standarder for Internett. Mange av drivkreftene på Internett-arenaen, så som Internet Engineering Task Force (IETF), var (og er fortsatt) meget uformelle organisasjoner sett fra et juridisk perspektiv. Det var økende behov for finansiell støtte og organisasjonsstrukturer. Internet Society ble registrert som en non-profit utdanningsorganisasjon.

I likhet med mange funksjoner og organisasjoner som er aktive innen Internett, så har vekst og utvikling vært så rask at intet enkelt perspektiv gir en forståelse av Internet Society. Fra et synspunkt er ISOC moderselskapet til IETF; og som sådan er alle IETF Request for Comments-dokumenter, inkludert de RFC’ene som beskriver "internettstandarder", copyrightet av ISOC (men dog fritt og gratis tilgjengelig til alle, inkludert ikke-medlemmer). Fra et annet perspektiv vokste ISOC ut fra IETF, for å støtte de funksjonene som krevde en selskapsstruktur i stedet for IETF’s ad-hoc tilnærming.

ISOC i dag[rediger | rediger kilde]

Storparten av arbeidet med standarder blir rettet gjennom Internet Engineering Task Force (IETF) og Internet Architecture Board (IAB). Enkelte funksjoner for begge organisasjonene blir støttet av fellesressurser, kjent som «the Secretariat» (sekretariatet).

ISOC er i dag moderselskap for Public Interest Registry, som driver toppnivådomenet .org.

De sponser også diverse publikasjoner, opplæringsseminarer og konferanser.

ISOC has kontorer i Virginia i USA og Genève i Sveits.

Styret (Board of Trustees)[rediger | rediger kilde]

Internet Society’s styre (Board of Trustees) er dets høyeste organ. Styret består for tiden av:

Tjenestemenn:

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]