.geo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.geo
Introdusert: Foreslått i 2000. Under behandling for godkjennelse.
TLD-type: Foreslått toppnivådomene
Status: Uoffisielt forslag
Registreringsenhet: Ingen fastsatt
Sponsende organisasjon: SRI International
Tiltenkt bruk: Assosiere internettressurser med geografiske plasseringer
Faktisk bruk: Ikke i bruk. Ikke godkjent ennå og ikke i rota
Restriksjoner: Skal kun brukes for å publisere geografiske data i et spesifisert system
Struktur: Struktur basert på geografiske koordinater for å gi adresser til «georegistreringsenheter»
Dokumenter: Forslag til ICANN
Konfliktpolitikk: Normal cybersquatting er ikke mulig gitt strukturen
Nettsted: DotGeo

.geo er et foreslått toppnivådomene for internett. Det ble foreslått av SRI International med sikte på å brukes til å assosiere internettressurser med geografiske plasseringer, via et system av «georegistrarer» og «georegistreringsenheter» med hierarkiske adresser som representerer plasseringer i et koordinatsystem som omfatter hele jordkloden. Disse adressene er ikke ment å skulle skrives inn direkte av sluttbrukerne (og er derfor «rotete» stringer som for eksempel acme.2e5n.10e30n.geo), men vil bli brukt «bak kulissene» av software som slår opp ting etter beliggenhet (muligens drevet av GPS-posisjonering i mobile enheter).

En hel del planer er blitt foreslått eller implementert i forsøk på å klassifisere nettsteder geografisk, og mange av dem krever ikke noe spesielt i DNS (for eksempel GeoURL-initiativet). Forslaget om .geo kan derfor kritiseres for å unødvendig å bruke et toppnivådomene når det kunne blitt implementert ved bruk av subdomener andre steder (kanskje innen .arpa, domenet som er allokert for infrastruktur-oppslag), eller med ikke-DNS metoder som «meta»-tagger i nettsteder.

.geo ble foreslått for ICANN som en del av den første runden med nye toppnivådomener i 2000, men oppnådde ikke godkjenning, og det har ikke vært noen merkbar aktivitet vedrørende dette forslaget på flere år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]