.geo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.geo
IntrodusertForeslått i 2000. Under behandling for godkjennelse.
TLD-typeForeslått toppnivådomene
StatusUoffisielt forslag
RegistreringsenhetIngen fastsatt
Sponsende organisasjonSRI International
Tiltenkt brukAssosiere internettressurser med geografiske plasseringer
Faktisk brukIkke i bruk. Ikke godkjent ennå og ikke i rota
RestriksjonerSkal kun brukes for å publisere geografiske data i et spesifisert system
StrukturStruktur basert på geografiske koordinater for å gi adresser til «georegistreringsenheter»
DokumenterForslag til ICANN
KonfliktpolitikkNormal cybersquatting er ikke mulig gitt strukturen
Nettstedwww.dotgeo.net/dotgeo/

.geo er et foreslått toppnivådomene for internett. Det ble foreslått av SRI International med sikte på å brukes til å assosiere internettressurser med geografiske plasseringer, via et system av «georegistrarer» og «georegistreringsenheter» med hierarkiske adresser som representerer plasseringer i et koordinatsystem som omfatter hele jordkloden. Disse adressene er ikke ment å skulle skrives inn direkte av sluttbrukerne (og er derfor «rotete» stringer som for eksempel acme.2e5n.10e30n.geo), men vil bli brukt «bak kulissene» av software som slår opp ting etter beliggenhet (muligens drevet av GPS-posisjonering i mobile enheter).

En hel del planer er blitt foreslått eller implementert i forsøk på å klassifisere nettsteder geografisk, og mange av dem krever ikke noe spesielt i DNS (for eksempel GeoURL-initiativet). Forslaget om .geo kan derfor kritiseres for å unødvendig å bruke et toppnivådomene når det kunne blitt implementert ved bruk av subdomener andre steder (kanskje innen .arpa, domenet som er allokert for infrastruktur-oppslag), eller med ikke-DNS metoder som «meta»-tagger i nettsteder.

.geo ble foreslått for ICANN som en del av den første runden med nye toppnivådomener i 2000, men oppnådde ikke godkjenning, og det har ikke vært noen merkbar aktivitet vedrørende dette forslaget på flere år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]