Hopp til innhold

Cybersquatting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

CybersquattingInternett vil si å registrere, omsette eller bruke et domenenavn i den hensikt å profittere på goodwill tilknyttet et varemerke som tilhører en annen. Domenehaien tilbyr deretter domenet til personen eller selskapet som eier varemerket til en oppblåst pris.

Uttrykket stammer fra det engelske ordet «squatting», som betyr å okkupere et forlatt eller ubrukt område eller bygning som eies av en annen uten tillatelse, som for eksempel husokkupasjon. Cybersquatting er imidlertid annerledes, i og med at de «okkuperte» domenenavnene (som regel, men ikke alltid) blir betalt for av domenehaien gjennom registreringsprosessen. Domenehaien forlanger vanligvis priser som er betydelig høyere enn hva vedkommende selv betalte for domenenavnet. Noen domenehaier legger ut nedsettende kommentarer om personen eller selskapet domenet er ment å representere, i et forsøk på å «oppmuntre» vedkommende person eller selskap til å kjøpe domenenavnet fra dem. Andre legger ut betalte lenker via Google og andre annonseringsnettverk til det (legitime) nettstedet brukeren mest sannsynlig ønsker, for på den måten å få avkastning på squattingen.

Som tilfellet er med mange kontroversielle emner, er det de som hevder at grenselinjen mot cybersquatting er vanskelig å trekke, og at praksisen er i samsvar med en kapitalistisk etikk og et fritt marked.

Cybersquatting er et av de mest løselig anvendte begrepene innen immaterialretten vedrørende domenenavn, og det blir ofte feilaktig brukt om kjøp og salg av generiske domenenavn, så som eksempel.com.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]