Domenehacking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Domenehacking er et ukonvensjonelt domenenavn som kombinerer domenetitler, spesielt toppnivådomener (TLD), til å stave det fulle navnet eller tittelen på domenet, som en slags spøk.

For eksempel bruker andrenivå-domenet blo.gs tittelen på toppnivådomenet .gs (Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene) til å stave «blogs». Tredjenivå-domenene del.icio.us og cr.yp.to bruker andrenivå-domenene icio.us og yp.to fra TLD'ene .us (USA) og .to (Tonga) til å stave henholdsvis «delicious» og «crypto».

I denne sammenheng representerer «hackingen» et snedig knep (som i programmering), ikke en utnyttelse eller innbrudd (som i datasikkerhet).

Kortere domenenavn[rediger | rediger kilde]

Domenehacking gjør det mulig å lage ekstremt korte domenenavn. Et populært eksempel fra virkeligheten er blo.gs med i alt fem bokstaver, mot det sammenlignbare blogs.com med åtte bokstaver eller det ofte foretrukne www.blogs.com med elleve bokstaver. Domenehacking utelater som standard www. prefikset, med den bieffekt at domenenavnet blir kortere, ettersom alle bokstavene regnes med som en del av navnet på nettstedet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mandag 23. november 1992, ble inter.net registrert, og dette anses som regel å være den første domenehacking noensinne (dog uverifisert). På fredag 3. mai 2002, ble andrenivå-domenet icio.us registrert, for å kunne lage del.icio.us, verdens mest besøkte domenehack, ved å foranstille tredjenivå-domenet «del».

Yahoo! ervervet blo.gs[1] den 14. juni 2005, og del.icio.us[2] den 9. desember 2005.

Domenet are.us som sammen med et subdomene kan leses som en hel setning («domains.are.us», «computers.are.us», etc) er til salgs, etter sigende for rekordbeløpet 250 000 amerikanske dollar.[trenger referanse]

Mindre domenehacker[rediger | rediger kilde]

Et eksempel på et mindre domenehack er http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.no/ . Dette hacket spiller på den matematiske konstanten pi, og nettstedet inneholder Pi med en million desimaler.

Et annet eksempel er humorsidene lapp.i.kautokei.no og ikke.no, samt por.no.

Det nye toppnivådomenet .me åpnet 17. august 2008 for nye muligheter som spas.me og kardemom.me.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Bruk av domenehacking svekker nytten av nasjonale toppnivådomener. Med domenehacking blir det vanskeligere å bedømme opprinnelseslandet til et nettsted bare ved å se på TLD'en. Å bryte opp et domenenavn til subdomener og/eller URL-stinavn gjør som oftest at det faktiske domenenavnet fremstår som meningsløst, og bryter med gode navnekonvensjoner.

Noen domenehackinger er vanskelige å huske til du blir vant med dem, slik som del.icio.us. En vanlig feil er å plassere punktumene på feil sted. (For å motvirke dette har del.icio.us også registrert domenenavnene www.delicious.com og delicio.us, som omdirigerer til deres nettsted).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Winstead, Jim. blo.gs: sold 14. juni 2005.
  2. ^ Schachter, Joshua. del.icio.us: y.ah.oo! 9. desember 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Søk
Forslag
Artikler
Registrering & Hosting