Del.icio.us

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
del.icio.us
Nettstedwww.delicious.com
Kommersielt?Ja
Type nettstedBokmerkenettsted
Krever registreringValgfritt
Eier(e)Yahoo!
Utgitt avJoshua Schachter
Lansert2003
Nåværende statusAktiv
Alexa768 479 (8. januar 2019)

Del.icio.us er et nettsted for sosial bokmerking. Påloggende brukere kan lagre, dele og utforske andre brukeres bokmerker til nettsider. Nettstedet ble opprettet i 2003 og ble utviklet av Joshua Schachter. Det ble senere kjøpt av Yahoo!. I slutten av 2010 ble det klart at Yahoo! ønsket å avslutte tjenesten.[1]

Generell beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Del.icio.us klassifiserer bokmerkene etter et ikke-hierarkisk system der brukerne kan klassifisere («tagge») kategorier for hvert at sine bokmerker. Brukerne kan fritt velge hvilke enkeltord de vil bruke for å beskrive nettsiden. Dette kalles innen informasjonsvitenskap «åpent vokabular» og med teknologisjargong «folksonomi». Typiske tagger om denne nettsiden her kunne for eksempel være: «Wikipedia, WP, sosialbokmerking, internett, nettsteder, bokmerke, norsk, delicious».

Det er ikke noe over- eller underordning mellom kategoriene, som for eksempel på kategorisystemet til Wikipedia. Ved pålogging vil hver bruker se sine bokmerker, samtidig som det er mulig å søke for å se hvilke nettsider som har blitt klassifisert med samme kategoriord. Dermed kan samme side bli bokmerket flere brukere. Det frie kategorisystemet sikrer at det er stort samsvar mellom hva brukerne oppfatter at en nettside omhandler, og hvilke kategorier den blir klassifisert i. Når flere brukere gir ulike kategorier til samme nettside, fører det til at taggene utfyller hverandre. Dersom det er stort statistisk sammenfall i hvilke tagger brukerne gir en side, vil dette styrke graden av hvor «riktig» en kategori er. Dermed fanges både avvik og enighet opp av kategorisystemet.

Alle tagger er refererbare med egen URL. Det vil si at hver gang det opprettes en kategori, vil det samtidig oppstå en nettside som rangerer alle bokmerkede nettsider som har blitt tildelt denne taggen etter popularitet. Dette gir brukerne mulighet til å oppdage beslektede nettsider som de ikke kjente til fra før av.

Det er også mulig å abonnere på nye bokmerker i en kategori, eller fra en bruker med hjelp av RSS.

Alle lenker lastet opp til nettstedet er i utgangspunktet synlige for alle og enhver. Men det er støtte for å holde bokmerker private ved å krysse i en boks.

Det er utviklet plug-ins til de mest populære nettleserne for å kunne bokmerke nettsider rett fra nettleseren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]