Vágar lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vágar lufthavn
Vága Floghavn
{{{navn}}}
IATA: FAE – ICAO: EKVG
Basisdata
Flyplasstype Sivil
Operatør Statens Luftfartsvæsen
Betjener Færøyene
Høyde 85 m / 280 ft
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
13/31 1 799 5 902 Asfalt
Statistikk (2006)
Passasjerer 208 254
Flybevegelser 6 579
Frakt (tonn) 922
Nettside
www.floghavn.fo/

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Vágar lufthavn (IATA: FAE, ICAO: EKVG) er Færøyenes eneste flyplass. Den ligger ca. 1,5 km fra stedet Sørvágurøya Vágar.

Opprinnelig var Vágar lufthavn en militærflyplass som ble bygd av britiske styrker under 2. verdenskrig. På begynnelsen av 1960-tallet ble flyplassen bygd ut for passasjertrafikk, og 1. april 1963 åpnet flyplassen for sivil trafikk. De første årene etter dette ble flyplassen bare trafikkert av propellfly, men siden 1977 har den også blitt brukt av moderne jetfly. Flyplassen har blitt utbygd og oppgradert jevnlig siden den ble åpnet for sivil trafikk. I 2011 hadde flyplassen om lag 200 000 passasjerer.

Fra 1963 ble Vágar lufthavn drevet av det danske luftfartsvesenet, Statens Luftfartsvæsen. Siden 2007 har Vágar lufthavn vært under færøysk administratsjon.


Vágar lufthavn er hovedbase for Færøyenes nasjonale flyselskap Atlantic Airways. Fra Vágar er det flygninger til blant annet København, Ålborg og Billund i Danmark, Shetland, Aberdeen og London i Storbritannia, Bergen, Stavanger og Oslo i Norge, og Reykjavík i Island. Det er også helikopterruter til flere steder på Færøyene.

Ruter og Selskaper[rediger | rediger kilde]

Det er også helikopterruter til flere steder på Færøyene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Vágar Airport – bilder, video eller lyd