Charles Lucien Bonaparte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Lucien Bonaparte.

Charles Lucien Jules Laurent Bonaparte (født 24. mai 1803 i Roma, død 29. juli 1857) var en fransk naturforsker og ornitolog. Han var prins av Musignano og Canino og sønn til Lucien Bonaparte, som var yngre bror till keiseren Napoleon.

Bonaparte vokste opp i Roma hvor hans far Lucien var republikaner og agitatør mot keiserdømmet og sin storebror. I 1810, midt under Napoleonskrigene, forlot familien Italia for å emigrere til Amerika men ble i stedet tatt til England hvor de levde i fire år. Her studerte Charles-Lucien engelsk og zoologi.

Den 29. juni 1822 giftet han seg med sin kusine Zénaïde Laetitia Julie Bonaparte, (datter av Joseph Bonaparte og som gjennom sin mor, født Clary, var kusine til Norges og Sveriges konge Oscar I) i Brussel og deretter reiste de til Amerika for å bosette seg i Bordentown, New Jersey. Allerede innen avferden fra Europa hadde han oppdaget en tidligere ukjent fugl, nemlig Acrocephalus melanopogon som ble beskrevet i 1823 av Temminck. Bonaparte fanget også inn et eksemplar av Oceanites oceanicus på sin reise over til statene. Vel fremme la han frem dokumentasjon om fuglen, men ble forbigått av den tyske ornitologen Heinrich Kuhl som to år tidligere hadde beskrevet arten.

Bonaparte begynte å oppdatere Wilsons American Ornithology, og det nye opplaget ble publisert mellom 1825 og 1833. Han samarbeidet med den da ukjente ornitologen John James Audubon og i 1824 forsøkte han å få Audubon invalgt i den amerikanske Academy of Natural Sciences, men ornitologen George Ord satte seg imot denne beslutningen.

I 1826 flyttet han sammen med sin familie tilbake til Europa. Han besøkte Tyskland hvor han traff Philipp Jakob Cretzschmar, og England, hvor han traff John Edward Gray som da var virksom på British Museum. I England traff han også Audubon igjen. I 1828 bosatte familien seg i Roma der han blant annet skrev et arbeide om komparativ zoologi og mellom 1832 og 1841 publiserte han sitt arbeide Iconografia della Fauna Italica om Italias dyreliv. I 1849 ble han landsforvist fra Italia på grunn av sin innblanding i den italienske republikanske pronasjonalistiske bevegelsen, og han døde 54 år gammel i Paris i 1857.

I løpet av sitt liv beskrev han 181 fuglearter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]