Profeten Brians liv og historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Profeten Brians liv og historie
orig. Life of Brian
Nasjonalitet Storbritannia Britisk
Regissør Terry Jones
Produsent John Goldstone
Manus Graham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
Medvirkende Graham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
Musikk Geoffrey Burgon
Filmselskap Warner Bros./
Orion Pictures Corporation (USA)
Handmade Films (UK)
Utgitt 1979
Lengde 94 min
Forløper Monty Python og ridderne av det runde bord
Oppfølger Monty Python Live at the Hollywood Bowl

Profeten Brians liv og historie (originaltittel: Life of Brian, også kjent som Monty Python's Life of Brian) er en britisk spillefilm fra 1979 av og med humorgruppen Monty Python. Den er kanskje den mest kjente Monty Python-filmen. I Norge ble filmen i 1980 stoppet av Statens Filmkontroll[1] grunnet blasfemi. I Sverige ble den øyeblikkelig markedsført som «filmen som er så morsom at den er forbudt i Norge». Noe senere samme år lot Statens Filmkontroll den slippe gjennom sensuren med 18-årsgrense, med en ekstra fortekst som «forklarte» at Brian ikke er Jesus, og med noe av dialogen utekstet. I 2004 ble filmen relansert under originaltittelen Life of Brian og grensen ble satt ned til 11 år.

Filmens handling[rediger | rediger kilde]

«Judea, år 33 e.Kr., på ettermiddagen, rundt tetid.»

Unge Brian (Graham Chapman) vokser opp hos sin tyranniske mor (Terry Jones).

Judea er okkupert av romere. De er dårlig likt i landet, og motstanden vokser raskt. Det blir opprettet flere undergrunnsbander, som forsøker å avsette Pontius Pilatus. Brian blir uheldigvis medlem av en slik bande (Folkefronten i Judea), hvor medlemmene blir behandlet hardt av den feige lederen Reg (John Cleese).

Det oppstår en forelskelse mellom Brian og Judith (Sue Jones-Davies), som også er med i «Folkefronten i Judea». I mellomtiden planlegger Reg et kidnappingsforsøk på Pilatus' kone. Brian er blant de uheldige utvalgte, og må delta i aksjonen.

Som om ikke det var nok, blir han også forvekslet med en messias. En hel hærskare av tilhengere forguder ham, og Brians liv kompliseres bare mer og mer for hver dag som går.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://old.aftenposten.no/amagasinet/article1225971.ece