Oslofjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Oslofjorden strekker seg fra Oslo til Langesund på Telemarkskysten, som er grensen for ytre Oslofjord. Kartet slutter sør for Færder fyr utenfor Tjøme i Vestfold
Satellittfoto av Østlandet med Oslofjorden. Fra NASA – WorldWind

Koordinater: 59°19′N 10°35′Ø

Oslofjorden strekker seg fra Rådhuskaia i Oslo og ned til Langesund i Bamble kommune. Langesund ligger på høyde omtrent med Færder fyr og mange definerer Oslofjordens begynnelse ved de to stedene. Fjorden er 118 km lang fra Færder til Bunnefjorden, og er Norges største trafikkåre for skipstrafikk. Området er også et viktig rekreasjonsområde, med båtliv, hytteliv og fiske.

Det bor cirka 2,1 millioner mennesker (2010) rundt Oslofjorden. Fra Langesundsfjorden i vest til svenskegrensen i øst er det tilsammen 11 byer og mange tettsteder.

Oslofjorden har Norges største trafikk av ferger og lastebåter. Det er blant annet flere utenlandsferger og bilfergeforbindelse mellom Moss i Østfold og Horten i Vestfold. Kystverkets sjøtrafikksentral som overvåker skipstrafikken i Oslofjorden ligger i Horten.

Oslofjorden går langs fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold og deler av Telemark. Skillet mellom Indre og Ytre Oslofjord går ved Drøbaksundet, sundet der "fjorden" smalner mellom Drøbak og Hurum. Oslofjorden har Norges høyeste helårs temperatur, 7,5 grader. Februar er kaldest med minus 1,3 grader, mens juli normalt har 17,2 grader. Øyene midtfjords er blant Norges varmeste med høye sommertemperaturer og milde vintre – dette medfører at sørlige arter som misteltein og bittergrønn kun vokser lands Oslofjorden.

Indre Oslofjorden er i nyere geovitenskapelig forstand ikke en fjord. Den er en graben som er kommet i kontakt med havet og dermed blitt en del av det. Denne graben dannet oslofeltet ved at hele landmassen fra midtre Mjøsa til Langesund sank ned for flere hundre millioner år siden og la store deler av det sentrale Østlandet under vann. Bruddsonen gikk langs østsiden av dagens Oslofjord slik at bare landet vest for dette sank ned. Tilsig av døde skalldyr og sedimenter gjennom millioner av år skapte tykke lag av kalkstein og skifer på bunnen av Oslofjorden, og da landet siden hevet seg fikk også de vestre strandsonene rundt fjorden et kalkrikt, fruktbart øvre lag.

Ellers går Oslofjordtunnelen (Oslofjordforbindelsen) mellom Drøbak i Frogn og Storsand i Hurum. Den ble åpnet i 2000.

Side- og delfjorder[rediger | rediger kilde]

Oslofjorden deler seg i Drammensfjorden og indre Oslofjord ved Hurumlandet, hvor det brede havstykket hvor disse fjordene møtes kalles Breiangen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tradisjonelle fiskeplasser og méd i Oslofjorden og Skagerrakkysten ISBN 978-82-8090-006-7
  • Fjord, og kvifor Oslofjorden ikkje er ein fjord – ein fortelling om språkarroganse på Østlandet ISBN 978-82-80291-006-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Oslofjorden – bilder, video eller lyd