Maximilian Kolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Maximilian Kolbe
Fr.Maximilian Kolbe 1939.jpg
Martyr
Fødselsdato 7. januar 1891
Død 14. august 1941
Helgendag 14. august
Skytshelgen for fengselsinnsatte, journalister, amatørradio
Martyrer på Westminster Abbeys fasade. Kolbe til venstre
Skulptur av Maksimilian Maria Kolbe i Sankt Josefs Kirke i Muszyna, Polen.

Maximilian Kolbe, født 7. januar 1891 i Zduńska Wola, Polen, død 14. august 1941 i Auschwitz, var en polsk franciskanermunk som ble martyr, helgenkåret i 1982. Helgendag 14. august.

Kolbe kom i nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz i 1941 blant annet for å ha gjemt jøder. Sommeren 1941 lyktes det en fange å flykte, og kommandanten beordret at ti fanger skulle lide sultedøden som straff. En av de ti utvalgte fanger, Franciszek Gajowniczek, skrek: "Hvorfor skal det gå slik for min kone og mine barn? Nå kommer jeg aldri til å se dem mer." Kolbe tilbød seg å ta Gajowniczeks plass.

De ti dødsdømte fangene ble plassert i hver sin celle. Kolbe sang salmer for de andre, oppmuntret dem og bad sammen med dem. Kolbe ble drept to uker senere av en giftinjeksjon.

Franciszek Gajowniczek (1900–1995) overlevde Auschwitz, og som takk fortalte han om Kolbes offer og barmhjertighet i leiren. Maximilian Kolbe ble helgenkåret av Pave Johannes Paul IIPetersplassen i 1982. Franciszek Gajowniczek var til stede ved handlingen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]