Fangedrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anstalter for straffarbeid ved festningene Fredriksten, Fredrikstad, Kongsvinger, Akershus, Bergenhus, Trondheim og Vardøhus ble tidligere kalt «slaverier». Bildet viser slave i «helt fangejern» utstilt i i Fredriksten festning i Halden, der det var slike fanger fra omkring 1700 til 1845.[1]

Fangedrakt eller fangeuniform er en type standardiserte drakt eller uniform som fanger kan bære i fengsler, fangeleire og tilsvarende. Fangedrakter brukes blant annet for å kunne indentifisere og kroppsvisitere de innsatte lettere. Klærne kan være praktiske arbeidsklær i enkelt snitt, i blant merket med tydelige farger eller mønstre for å signalisere til omgivelsene og lettere kunne se dem.

Fanger og slaver kunne tidligere også merkes med brennemerking, tatoveringer og amputasjoner som varig, synlig skamstraff.

Den russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn i 1953, like etter å ha blitt frigitt fra en arbeidsleir i det sovjetiske gulagsystemet.
Nyankomne fanger fra «krigen mot terror» iført oransje heldresser på den amerikanske Guantánamobukten fangeleir på Cuba 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]