Fangedrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anstalter for straffarbeid ved festningene Fredriksten, Fredrikstad, Kongsvinger, Akershus, Bergenhus, Trondheim og Vardøhus ble tidligere kalt «slaverier». Bildet viser slave i «helt fangejern» utstilt i i Fredriksten festning i Halden, der det var slike fanger fra omkring 1700 til 1845.[1]

Fangedrakt eller fangeuniform er en standardisert drakt eller uniform som fanger bærer i fengsler, fangeleire og tilsvarende. Slike drakter er ofte praktiske arbeidsklær i enkelt snitt. De er i blant merket med avstikkende farger eller mønstre, eller med tekst, for å signalisere til omgivelsene slik at det blir lettere å identifisere fangene og oppdage de som rømmer. Fangedrakter brukes også for at det skal bli lettere å kroppsvisitere de innsatte. Bruk av uniformer kan dessuten påvirke egen og andres opplevelse av en person rolle, for eksempel som underdanig fange i et upersonlig, ikke-sivilt fellesskap av andre.

Fanger og slaver kunne tidligere også merkes med brennemerking, tatoveringer og amputasjoner som varig, synlig skamstraff.

Den russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn i 1953, like etter å ha blitt frigitt fra en arbeidsleir i det sovjetiske gulagsystemet.
Nyankomne fanger fra «krigen mot terror» iført oransje heldresser på den amerikanske Guantánamobukten fangeleir på Cuba 2002

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Prisoner uniforms – bilder, video eller lyd