Kapp Thordsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapp Thordsen på kartet over Svalbard
Kapp Thordsen
Kapp Thordsen
Kapp Thordsen på kartet over Svalbard

Kapp Thordsen er et nes i IsfjordenSpitsbergen. Neset avslutter den brede halvøya Dickson Land, og deler Isfjorden mellom de to hoved-sidefjordene Nordfjorden i vest og Billefjorden i øst. Kysten av neset er erodert og bratt med noen meters klippeformasjon, og det er et flatt, bredt platåområde innenfor som heter Siklarhallet, under fjellet Saurieberget (659 m) mot Billefjorden. I vest kommer Sauriedalen ut fra Frostisen-breen i nord, og helt i nordvest mot Nordfjorden ligger Tsjermakfjellet (422m) og videre Kongressfjellet (605 m) lengre nord.

Kapp Thordsen har fyrlykt helt ytterst, nær restene av den pomor-russiske fangsthytta.

Stedet tilhører Nordre Isfjorden nasjonalpark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Foto av kysten på nordøstre Siklarhallet med Svenskhuset midt i bildet, og utkikksposten rett over dette.
Kapp Thordsen sett fra Billefjorden i sørøst.

Det står en pomor-russisk fangsthytte midt ytterst på neset, og en pomor-russisk fangstinnretning som er intakt. I nordvest ved utløpet av den mektige Saurieelva ligger Hagahytta, en annen norsk fangsthytte som var bistasjon i den norske fangstperioden i mellomkrigstiden.

Den svenske ekspedisjonen til Adolf Erik Nordenskiöld i 1864 undersøkte Isfjordens geologi ved Kapp Thordsen. Også Den Norske Nordhavsexpedition i 1876-78 utforsket området systematisk, anført av Georg Ossian Sars og Henrik Mohn, og med den unge assistenten Fridtjof Nansen fra Bergens Museum om bord.[1]

Nordenskiöld reiste det legendariske Svenskhuset helt nordøst på Siklarhallet innenfor Kapp Thordsen, et stort toetasjes hus til bruk for vitenskapelige ekspedisjoner. Det var her Tragedien i Svenskhuset fant sted. I fjellsida over dettee huset ligger ekspedisjonshyttas utkikkspost oppå «Siklarhallet».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arlov, Thor B (1996). Svalbards historie (2008 utg.). Tapir Akademisk Forlag, kapitel 6. s. 156-184. ISBN 978-82-519-1851-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]