NILU – Norsk institutt for luftforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
NILU – Stiftelsen Norsk institutt for luftforskning
NILU – Stiftelsen Norsk institutt for luftforskning
Type Stiftelse
Org.nummer 941 705 561
Stiftet 16. desember 1985
Hovedkontor Kjeller
Adm. dir. Kari Nygaard[1]
Undergrupper Innovation nilu AS
Nettside www.nilu.no

NILU – Norsk institutt for luftforskning er et uavhengig forskningsinstitutt som har som formål å øke foståelsen for prosesser og effekter knyttet til klimaendringer, atmosfærens sammensetning, luftkvalitet og miljøgifter. På bakgrunn av forskningen leverer NILU integrerte tjenester og produkter innenfor analyse, overvåkning og rådgivning. NILU jobber også for å gi råd og opplyse samfunnet om klimaendringer og forurensning og konsekvensene av dette.

NILU arbeider på prosjektbasis og mottar en grunnbevilgning fra Miljøverndepartementet for å ivareta nasjonale oppgaver innenfor sine arbeidsområder. NILU har således en sentral rolle i det forebyggende miljøvernarbeidet og har kunnskapsstrategisk betydning for miljøvernforvaltningen. Med 180 ansatte, med omtrent halvparten som forskere, er NILU blant Europas største luftforskningsinstitutter.

Kari Nygaard har vært direktør for NILU siden 2009.[2]

Forskningsoppgaver[rediger | rediger kilde]

NILU utfører miljøforskning med tyngdepunkt på kildene til luftforurensning, atmosfærisk transport av forurensning og gasser, samt omvandling og avsetning. NILU foretar også vurdering av virkningene som forurensninger har på økosystemer, helse og materialer, lokalt og globalt.

En vesentlig del av NILUs forskningsoppgaver er å overvåke klimagasser og klimaendringer og langtransportert luftforurensning fra overvåkingsobservatorier i Norge: Birkenesobservatoriet i Aust-Agder og ALOMAR på Andøya[3], på Zeppelinobservatoriet (ved Ny-ÅlesundSvalbard[4][5]) i Arktis og på Trollobservatoriet i Antarktis (Troll).[6] Disse måle- og overvåkningsobservatoriene gir forskere over hele verden viktige informasjon og data om blant annet forurensninger, klimagasser og klimadrivere.

Kontor[rediger | rediger kilde]

NILUs hovedkontor ligger på Kjeller utenfor Oslo. NILU har også en avdeling i Framsenteret i Tromsø som har Barentsregionen og Arktis som sitt spesialområde, samt lokaler på CIENS-bygget i Forskningsparken på Blindern. NILU har også avdelinger i Katowice (NILU Polska) og i Abu Dhabi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NILUs ledelse
  2. ^ Første arbeidsdag for Kari Nygaard, ny direktør for NILU, 1. oktober 2009
  3. ^ ALOMAR Observatory: Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research, ndoya Rocket Range
  4. ^ NILU har både nasjonale og internasjonale kunder, og har mange oppdrag som koordinator for internasjonale miljøprosjekter. Et eksempel er EMEP, et fellesprogram for overvåking og vurdering av langtransportert luftforurensninger i Europa. Her har NILU siden 1977 hatt ansvaret for å anbefale målemetoder, samle inn og bearbeide data. NILU er også en av fire samarbeidende institusjoner i «Temasenter for luftkvalitet» under Det europeiske miljøvernbyrå (EEA). NILU har en ledende internasjonal rolle i å samle inn, lagre og stille til rådighet måledata fra atmosfærisk forskning og måleprogrammer. Som ansvarlig for internasjonale databaser, mottar NILU derfor data fra flere land. Atmosfæriske tilførsler av miljøgifter, Miljøstatus.no
  5. ^ Måleprogrammer – Zeppelinobservatoriet, NILU
  6. ^ Trollobservatoriet (Antarktis), NILU

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]