Wijdefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 79°30′N 15°30′Ø

Kart som viser Indre Widjefjorden nasjonalpark

Wijdefjorden (uttale: veidefjorden) er en 108 km lang fjord på nordsiden av SpitsbergenSvalbard. Fjorden skjærer rett sørover inn i landet mellom Andrée Land i vest og Margaretas Land (Ny-Friesland) i øst.

Wijdefjorden er den lengste fjorden på Svalbard, lengre enn Isfjorden som skjærer inn i Spitsbergen fra vest. Fjordsidene er bratte, spesielt i vest hvor fjella reiser seg nesten loddrett 1000–1165 meter over havet. I øst er fjellene litt slakere, opp til 900 meter ytterst og 1636 moh innerst i fjorden. Aller høyest er Perriertoppen litt lenger øst med 1712 m.o.h. Isbreen Åsgardfonna dekker hele fjellkjeden i øst.

Innerst i fjordbotnen faller Mittag-Lefflerbreen helt ned til fjorden fra det slake partiet helt i sør, i Dickson Land.

Indre Wijdefjorden nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

I den sørligste (innerste) delen av fjorden ligger Indre Wijdefjorden nasjonalpark, som utgjør et område på 1 127 181 dekar. Dette inkluderer landområder på begge sider av fjorden, samt fjorden selv. Dette er kanskje det sjeldneste plantemiljøet vi finner på øygruppen, med Europas eneste høyarktiske steppe-vegetasjon, med bl.a stepperørkvein, sabinegras, svalbardgras og myrtust.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verneområdene på Svalbard, brosjyre fra Direktoratet for Naturforvaltning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Wijdefjorden – bilder, video eller lyd
Wijdefjorden sett fra Andrée Land østover mot Margaretas Land