Svalbard satellittstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svalbard satellittstasjon
LandNorge
StedSvalbard
Etablert1997
Kart
Kart
Svalbard satellittstasjon
78°13′47″N 15°24′28″Ø

Svalsat på Platåberget, over Longyearbyen

Svalbard satellittstasjon (SvalSat) er en satellittstasjon 459 moh. på Platåberget (over Hotellneset og Bjørndalen), om lag 5 km vest for LongyearbyenSvalbard. SvalSat er en stasjon i firmaet Kongsberg Satellite Services (KSAT). Satellittstasjonen henter ned data fra og laster opp innstruksjoner til satellitter i polare baner. Satellittstasjonen, som er den nordligste i verden, åpnet i 1997 og har i dag (jan. 2020) ca. 40 ansatte. Hovedkontoret til KSAT ligger i Tromsø og har tilsammen over 200 ansatte.

Antenner sett fra Isfjorden

Satellittstasjonen består av i underkant av 150 antenner (april 2023). I starten ble det bygd 6 antenner, hvor Kongsberg Satellite Services og Den europeiske organisasjonen for meteorologisatellitter (EUMETSAT) fra starten eide to hver og NASA og den sivile amerikanske værvarslingstjenesten National Oceanic and Atmospheric Administration eide en hver. Antall antenner har økt meget sterkt de senere årene, og i 2012 satte KSAT i gang en utvidelse av stasjonbygget. Med utvidelsen har antallet satellitter det leses ned data fra økt fra 14 i 2008 til mer enn 130 i 2020. Svalbard og Tromsø tar det data fra tilsammen 50 000 passeringer i måneden. I 2021 installerte KSAT de to store ka-band antennene på Svalbard og Punta Arenas, antennen på Svalbard er 11 meter i diameter. Satelittstasjonen ble da verdens største bakkestasjon. Per 2023 er Svalbard satellittstasjon en del av USAs romfartsorganisasjon NASAs kommunikasjonsnettverk Near Space Network.

I tillegg har Telenor bygd en telekommunikasjonsantenne. Dataene sendes via Telenors anlegg på Skjeringa i Longyearbyen, med sjøkabel (fiber) via Harstad til Sør-Norge og, blant annet, USA.

Svalbard satellittstasjon og TrollSat ved forskningsstasjonen Troll i Antarktis er de eneste satellittstasjonen i verden som kan ha kontakt med de polare satellittene på hver eneste runde de tar (14 av 14 runder i døgnet).[1] Sammen med et tilsvarende anlegg i TromsøKSAT ved Prestvannet – er Svalsat og Tromsø de to eneste sivile anleggene i Norge av denne typen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]