Edgeøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Edgeøya
Satellittfoto av Barentsøya og Edgeøya
Satellittfoto av Barentsøya og Edgeøya
Geografi
Øygruppe Svalbard
Areal 5 074 km² (herav isbre: 2 102 km²) km²
Høyeste punkt Kvitisen og Storskavlen (590 moh.)
Administrasjon
Norge
Norge
Plassering

Edgeøya er den tredje største av øyene som inngår i øygruppen Svalbard. Den er ubebodd og ligger øst for hovedøyen Spitsbergen og syd for Barentsøya. Øya har et areal på omtrent 5 030 kvadratkilometer. Østsiden er dekket av isbreen Edgeøyjøkulen, hvor den østlige delen kalles Stonebreen. Sørvestre del av øya er delt i to av Tjuvfjorden, og nord for denne finner vi breen Digerfonna. Øyas sydlige del består av svart skifer, hvilket er opphav til betegnelser som Negerfjellet (375 m), Negerdalen nord for dette, samt øyas sydspiss Negerpynten – navn som kanskje ikke ville blitt gitt idag.

Edgeøya utgjør en del av Søraust-Svalbard naturreservat. Øya er et viktig leveområde for isbjørn. Her finnes også svalbardrein.

I vest ligger Storfjorden, som skiller Edgeøya fra Spitsbergen. I nord ligger Freemansundet, som skiller Edgeøya fra Barentsøya. I nordøst ligger Olgastretet som skiller Edgeøya fra Kong Karls Land. I øst ligger Ryke Yseøyane, i sør ligger Tusenøyane og i sørøst Halvmåneøya.

Det er ingen bosettinger på Edgeøya, og det er meldeplikt for Sysselmannen ved ferdsel her. Den vestlige kyststrekningen har delvis mobildekning fra senderen over Sveagruva, 70 km lenger vest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sjøis i Storfjorden med Edgeøya i bakgrunnen.
Edgeøya ligger øst for Spitsbergen.