Geoff Downes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Geoff Downes
Geoffrey Downes
Geoff Downes
Geoff Downes i 2005
Født 25. august 1952 (62 år)
England Stockport, Cheshire
Sjanger Progressiv rock, New wave, rock
Instrument keyboard, synthesizer
Aktive år 1974–idag
Nettsted http://www.geoffdownes.com
Band
Yes
Asia
Tidligere band
Buggles

Geoffrey «Geoff» Downes, (født 25. august 1952 i Stockport, Cheshire) er keyboardist i progressiv rock-bandet Yes.[1] Han er særlig kjent for sin deltakelse i gruppene Buggles og Asia, og har gitt ut en del soloalbum.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Buggles og Yes[rediger | rediger kilde]

Downes startet sin karriere i new wave-bandet Buggles, som han startet sammen med Trevor Horn i 1977. Duoen fikk i 1979 en hit med singelen «Video Killed the Radio Star» som også ble åpningssangen da MTV åpnet sine sendiger. I 1980 ble de vervet til progrockgruppen Yes, hvor Downes erstattet Rick Wakeman på keyboard. Han var med på albumet Drama og den etterfølgende turneen.

Asia og solokarriere[rediger | rediger kilde]

Da Yes i 1981 ble oppløst, startet Downes og gitaristen Steve Howe fra Yes sammen med Carl Palmer fra Emerson, Lake & Palmer og John Wetton fra King Crimson supergruppen Asia. Gruppen hadde en del hits i tidlig på 1980-tallet, blant annet «Heat of the Moment» fra debutalbumet Asia.

Parallelt med Asia har Downes også spilt inn en rekke soloalbum og arbeidet med andre musikere, som John Wetton og Glenn Hughes. Han har også produsert album fra blant annet Mike Oldfield, Thompson Twins og GTR.

Gjenforening av Asia[rediger | rediger kilde]

Mens øvrige medlemmer har kommet og gått, fortsatte Downes å drive bandet og var en periode det eneste av det originale medlemmene, fram til gjenforeningen av originalbesetningen i 2006. Han var med på gjenforeningsturneen og albumet Phoenix som ble utgitt i 2008 og på oppfølgeren Omega som kom i 2010.

Tilbake i Yes[rediger | rediger kilde]

Downes ble på våren 2011 igjen medlem av Yes, og denne gangen erstattet han Oliver Wakeman. Yes ga ut et nytt album, Fly from Here, sommeren 2011[2] og Downes bidrar på det nye albumet som keyboardist og låtskriver. Bandet var i 2011 også på turné i Nord-Amerika[3] og Europa.[4]. I juni 2014 ga Yes ut albumet Heaven & Earth, hvor Downes igjen bidrar med keyboard og som låtskriver.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Som soloartist[rediger | rediger kilde]

  • 1987 The Light Program
  • 1992 Vox Humana
  • 1998 Evolution
  • 2000 The World Service
  • 2003 Shadows and Reflections (live)
  • 2003 The Collection
  • 2010 Electronica

Med The Buggles[rediger | rediger kilde]

  • 1979 The Age of Plastic
  • 1981 Adventures in Modern Recording

Med Yes[rediger | rediger kilde]

Med Asia[rediger | rediger kilde]

Se Asias diskografi

Med Trapeze[rediger | rediger kilde]

  • 1993 Welcome to the Real World

Med Glenn Hughes[rediger | rediger kilde]

  • 1998 The Work Tapes

Med John Wetton[rediger | rediger kilde]

  • 2002 Wetton / Downes
  • 2005 Icon
  • 2006 Icon Acoustic TV Broadcast
  • 2006 Icon Live – Never in a Million Years
  • 2006 Icon II: Rubicon
  • 2009 Icon 3
  • 2012 Heat of the Rising Sun

Med Chris Braide[rediger | rediger kilde]

  • 2012 Pictures of You

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]