Årets fugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ærfugl ble i 1992 valgt til Norges første «Årets fugl»

Årets fugl er en årlig norsk begivenhet i regi av BirdLife Norge (tidligere Norsk Ornitologisk Forening), der organisasjonen velger ut en fugleart som får spesielt fokus for det året den representerer. Begivenheten har pågått siden 1992 og valg av art foregår etter forhåndsdefinerte kriterier, som at fuglen som velges «bør være mulig å treffe på i størstedelen av landet».

Hvor mye fokus den enkelte valgte arten blir gitt kan imidlertid variere noe, men det er vanlig at den får en artikkel i faglitterære tidsskriftet Vår Fuglefauna og en informasjonskampanje overfor media. Vanligvis går det også ut en oppfordring til de lokale avdelingene i BirdLife Norge om å drive hekkefugltakseringer. Neste års «Årets fugl» velges gjerne på forvinteren året før.

Ærfugl (Somateria mollissima) fikk i 1992 æren av å være første art som ble valgt til «Årets fugl» i Norge. Vipe (Vanellus vanellus) er hittil eneste art som har blitt valgt til «Årets fugl» to ganger, først for 1994 og deretter igjen for 2012. Dette ble begrunnet slik:

Det er stor bekymring for utviklingen i vipebestanden blant NOFs medlemmer, og hensikten med et nytt år med vipe som Årets Fugl er blant annet å undersøke bestandsutviklingen siden 1994

.

Årets fugler[rediger | rediger kilde]

«Årets fugl 2022» er rødstilk
(Tringa totanus)
«Årets fugl 2021» er gulspurv
(Emberiza citrinella)
«Årets fugl 2020» er lappspurv
(Calcarius lapponicus)
«Årets fugl 2019» er storspove
(Numenius arquata)

Artiklene om artene kan leses på BirdLife Norges hjemmeside (lenke nederst på denne siden). Artiklene under er i regi av Wikipedia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]