Ytteren kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytteren kirke
Ytteren church10.JPG
Område RanaRediger på Wikidata
Bispedømme Sør-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1977
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Periode Funksjonalisme
Arkitekt Nils Toft
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Kirkerommet
Plasser460
Beliggenhet

Ytteren kirke
66°20′43″N 14°07′41″Ø
Ytteren kirke på Commons

Ytteren kirke er en kirke som befinner seg i Kirkebakken 6 på Ytteren i Rana kommune, på Helgeland i Nordland fylke. Byggverket er av tegl og er konstruert i en rektangulær form og i en funksjonalistisk stil. Arkitekt for kirken var Nils Toft. Kirken ble viglset den 4. september 1977 av biskop Bjarne Odd Weider i Sør-Hålogaland bispedømme. Den ble ombygd og restaurert i årene 1999 og 2000.

Kirkebygget har siden 1977 vært eid av den norske kirke, og er den yngste av kirkene innenfor det tidligere Nord-Rana prestegjeld. Den er en av seks kirker som brukes av Nord-Rana menighet i Indre Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme.

Byggverket har 460 plasser.

Altertavlen viser «Juleevangeliet», «Korsfestelsen og nattverden» og «Såmannslikn» og ble malt av Titti Hovig i 1983 i modernistisk stil. Prekestolen og døpefonten er av tre, og fra 1977 i moderne stil. Orgelet med 22 stemmer er fra 1978.

Begivenheter i kirken[rediger | rediger kilde]

Den 8. august 2013 ble det avholdt en samisk konfirmasjon i kirken, i regi av sørsamisk menighet.[1]

Den 27. oktober 2013 ble det avholdt en konsert i kirken av Alexander Rybakk i samarbeid med Prima Musikkskole fra Langneset i Mo i Rana. De fremførte Great Balls of Fire av Otis Blackwell og Jack Hammer, What are words av Chris Medina, såvel som Rybaks egenkomponerte Fairytale.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]