Voksenåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Voksenkollen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°58′24,618″N 10°39′36,925″Ø

Voksenåsen
Voksenåsens vestside, med Skogen stasjon og Skogen boligsameie til høyre.
Voksenåsens vestside, med Skogen stasjon og Skogen boligsameie til høyre.
Basisdata
NavnVoksenåsen
([1][2])
BydelBydel Vestre Aker
KommuneOslo
Grenser tilNordmarka, Frognerseteren, Holmenkollen, Bogstad
NavnebakgrunnGården Voksen sørvest for området

Voksenåsen er et høytliggende område i bydel Vestre Aker i Oslo, omtrent 500 meter over havet, avgrenset av Holmenkollbanen i sør, vest og nord. Nord for området ligger Nordmarka, med Sørkedalen i vest, Bogstad i sørvest og Holmenkollen i sørøst.

Holmenkollbanen og boligstrøk[rediger | rediger kilde]

Holmenkollbanen snor seg rundt åsen, og har fire stasjoner i området. Da banen ble forlenget fra Holmenkollen i 1916, ble utbyggingen av åsen forsøkt stimulert for å øke kundegrunnlaget. Fremdeles preger banen bosetningsmønsteret, og tidligere var nesten all bebyggelse plassert langs med eller nær linjen. Senere er imidlertid områder lengre unna banen også blitt utbygget. Hver av de fire stasjonene betjener ulike underområder, som kan regnes som egne strøk:

  • Voksenlia ligger lengst sør i området, bak Holmenkollbakken. Området består stort sett av villa- og rekkehusbebyggelse.
  • Skogen, tidligere Voksenskogen stasjon, ligger lengst vest. Nedenfor stasjonen ligger bussholdeplassen Voksen skog, som er endestopp for linje 32 og 45. Området er preget av et stort rekkehusfelt (Skogen boligsameie), bygget på starten av 1980-tallet i den bratte skråningen nedenfor stasjonen.
  • Lillevann ligger nordvest i området. Stasjonen og området er kalt opp etter tjernet Lillevann. Nedenfor den bratte skråningen vest for stasjonen ligger en større innsjø, Strømsdammen, med adkomst fra Skogen boligsameie. Området ligger helt inntil Markagrensen, og er spredt bebygd.
  • Voksenkollen ligger i nord og er et godt sted for adkomst til Nordmarka. På toppen ligger Voksenåsen Kultur- og konferansehotell som er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpen under andre verdenskrig. Voksenkollen har siden bygging av adkomstvei fra Kristiania (1910) (takket være veidirektør Hans Hagerup Krag) og forlengelse av Holmenkollbanen (1916) vært en viktig innfallsport til Nordmarka, blant annet med kort vei til Øvresetertjern og sykkelrute til Tryvannsstua. Herfra går også skibuss til Tryvann Vinterpark.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Ned mot Bogstad ligger barneskolen Grindbakken. Med unntak av Voksentoppen skole, en spesialskole for elever med allergi, ligger ingen andre skoler i området. Ungdomsskoleelever fra området går, sykler, blir kjørt eller tar Holmenkollbanen ned til Midtstuen skole, mens man må nærmere Oslo sentrum for å finne nærmeste videregående skole.

Se også[rediger | rediger kilde]

Voksenlia