Hopp til innhold

Voksenkollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Voksenkollen er den øverste delen av Voksenåsen, 502,4 meter over havet, i Oslo. Den inngår i de høydedrag som skaper Oslos grønne profil og har en silhuett som er synlig både mot nord-vest fra Oslo og mot nord-øst fra Bærum og Sørkedalen. Hele åsen faller i bratte skråninger ned mot byen i sør, mot Sørkedalen i vest og Skådalen i øst. Mot nord grenser Voksenåsen mot den høyereliggende Tryvannshøyden.

Klimaet er mer temperert enn nede i Oslo, og dette setter sitt preg på vegetasjonen. På Voksenkollen finner man den siste rest av bynær gammelskog på vestsiden av Oslo, Orreskogen.

Voksenkollen er et viktig ankomststed for alle brukere av Nordmarka via Holmenkollveien og Voksenkollveien og med Holmenkollbanens stasjon Voksenkollen. Store deler av området er regulert til institusjonsbruk i henhold til Holmenkollvedtektene for å bevare skog og naturmiljø. De gamle stiene i Orreskogen og på Voksenkollen ble anlagt som spaserveier i forbindelse med byggingen av sanatoriene og hotellene i området på slutten av 1800-tallet. Her samlet flere av landets fremste kulturpersonligheter krefter og inspirasjon, blant annet Edvard Grieg. «Jeg har vandret omkring i denne Labyrint af Stier i de store Skoge uden at møde andet end Årfugl og Røj.». (Verdens Gang 12. januar 1901).

I dag går det blåmerket sti mellom Frognerseteren og Holmenkollbakken over Voksenkollen. Langs stien er det god utsikt mot sør og vest fra Kragstøtten.

Området er fortsatt preget av institusjoner med store naturtomter. På toppen mot øst ligger Voksenåsen Kultur- og konferansehotell som er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpen under andre verdenskrig. Mot vest ligger Lysebu som er Norges nasjonalgave til Danmark som takk for hjelpen under andre verdenskrig. Mot sør-vest ligger Legeforeningens konferansesenter Soria Moria. Mot syd ligger Kongsseteren, som er Kongeparets private eiendom.

Utsikt fra Voksenkollen

Til tross for Holmenkollvedtektene har det i de siste årene skjedd en omfattende boligutbygging og urbanisering i området. Soria Moria har gjennomført boligutbygging på den øvre del av sin eiendom, Voksenkollveien 80-88, med 41 bloligenheter. Videre er Fuglemyra omgjort til boligområde med 20 boligenheter, på oversiden av Lillevannsveien er det bygget 31 og 27 enheter og Orreskogens borettslag er utbygd ved den nedre del av skogen. Det som er igjen av den gamle Orreskogen i dag er innskrenket til området mellom Soria Moria og Lysebu, på toppen av berget ned mot Sørkedalen.

Se også[rediger | rediger kilde]