buildingSMART

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
buildingSMART Norge
TypeForening
Org.nummer889 821 302
Stiftet20. juni 1997; 22 år siden (1997-06-20)[1]
LandTyskland
Hovedkontorc/o Mesh AS

Tordenskiolds gate 3

0160 Oslo
Daglig LederAnstein Skinnarland
Ansatte4
EierMedlemseid
Nettstedhttps://buildingsmart.no/


buildingSMART er en nøytral arena for innovasjon og digitalisering av BAE-næringen. buildingSMART muliggjør fri flyt av informasjon i livsløpet av et byggverk, og effektiv samhandling mellom alle aktører.

buildingSMART mener at alle løsninger må baseres på åpne standarder. Da kan man oppnå en brukerstyrt utvikling i fri konkurranse.

buildingSMART International[rediger | rediger kilde]

buildingSMART International er en not-for-profit medlemsdrevet organisasjon som standardiserer teknologi, semantikk og prosess for å få sømløs dataflyt mellom alle fag i hele verdikjeden i hele BAE-næringen.

Organisasjonen har sitt hovedkontor i London

Chapter[rediger | rediger kilde]

Et buildingSMART chapter er en not-for-profit medlemsorganisasjon som deler visjonene og målene i buildingSMART International. Et chapter kan representere ett eller flere land som har en felles tilhørighet gjennom språk eller geografi. Både kommersielle og ikke-kommersielle aktører kan inngå medlemskap i et chapter.

International member[rediger | rediger kilde]

Bedrifter/organisasjoner som har tilhørighet i flere chapters kan inngå et International Membership. Et International Member kan delta i Standard Committee og inntil fem lokale chapters.

buildingSMART Norge[rediger | rediger kilde]

buildingSMART Norge er et buildingSMART chapter og støtter standardiseringsarbeidet og for effektiviserende implementering i konkrete byggeprosjekter.

Historie[rediger | rediger kilde]

buildingSMART Norges røtter strekker seg tilbake til 26. august 1996 da Norges Byggstandardsiseringsråd stifter Norsk IAI forum. Dette forumet hadde som formål å «integrere BA-prosessen gjennom et felles språk.» Sommeren 2003 tar Norsk IAI forum turen til Singapore for å se nærmere på hvordan åpne formater og markedets skarpeste, digitale verktøy makter å spleise tradisjonell kode fra mange kilder til ett teknologisk, mangefasettert format. På denne studieturen ble buildingSMART Norge stiftet, men det var først i 2005 at buildingSMART-prosjektet ble etablert.

buildingSMART-prosjektet var primært finansiert av Innovasjon Norge og under Boligprodusentenes Forening sin ledelse. I 2007 så man behov for å etablere eget sekretariat og arkitekt Steen Sunesen ble ansatt som første daglige leder[2]. Prosjektet bidro til utviklingen av en rekke IDM- og IFC-grensesnitt i norske applikasjoner. Noe som igjen bidro til å øke bruken av åpenBIM.

buildingSMART Norge ledes i dag av sivilingeniør Anstein Skinnarland (fra 1. januar 2016) og har de siste årene hatt en betydelig vekst både i medlemsmasse og aktiviteter.

buildingSMART standarder[rediger | rediger kilde]

buildingSMART utvikler en rekke åpne standarder (åpenBIM).

Flere av standardene anerkjennes som nasjonale og internasjonale standarder gjennom NS, ISO og CEN.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]