Massif Central

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Massif Central
Landskap i Massif Central. Utsikt fra veien Corniche des Cévennes
Geografi
LandFrankrikes flagg Frankrike
Dimensjoner
Areal86 000 km²[1]
Høyeste punkt
NavnPuy de Sancy
Høyde1 885 moh.[1]
Beliggenhet
Massif Central
Massif Central på et kart over Frankrike, mot grensen til Italia i øst ses Alpene og mot grensen til Spania i syd ses Pyreneene.

Massif Central (fransk: Massif Central, oksitansk: Massís Central / Massís Centrau; «Sentralmassivet») er en fjellregion i det sentrale Syd-Frankrike. Regionen ligger vest for elven Rhône og består av fjell, platåer og utdødde vulkaner, blant annet områdets to høyeste fjell, Puy de Sancy på 1 885 meter, og det 1 856 meter høye Plomb du Cantal. Området er et eldorado for sykkel- og fot-turer.

Massif Central er forholdsvis tynt befolket og omfatter blant annet store skogsområder. Det vulkanske jordsmonnet gjør det mulig for tobakk, mais og vinranker å trives her. Hovedbeskjeftelsen til befolkningen i området er gårdsdrift med disse vekstene, og med sau, storfe og meieriproduksjon, som Saint-Nectaire og Auvergnat-oster.[2]

Fornøyelsesparken Vulcania nær Clermont-Ferrand lar besøkende oppdage denne naturarven og introduserer dem til vulkanologi. Det er mye å oppleve i området som katedralen i Rodez og torget Place de Jaude i Clermont-Ferrand.

I området finner man også den 565 meter lange jernbanebroen Garabitviadukten som ble bygget av Gustave Eiffel og innviet i 1885.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Massif Central består generelt av følgende départementer: Allier, Ardèche, Aveyron, Cantal, Corrèze, Creuse, Haute-Loire, Haute-Vienne, Loire, Lot, Lozère, og Puy-de-Dôme.

De største byene i området er Saint-Étienne og Clermont-Ferrand.

Av andre byer og områder som kan nevnes er Rodez, Vichy, Saint-Nectaire og Mont-Dore.

Fjell i Massif Central[rediger | rediger kilde]

Platåer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Massif Central | area, France». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 17. desember 2020. 
  2. ^ «Massif Central – Visit the Massif Central | Visit France». Visit France | The tourism guide of France. 20. mai 2012. Besøkt 18. mars 2022. 
  3. ^ «The Prjewalski horse on the Causse Méjean». Le chemin de Saint Guilhem (engelsk). Besøkt 18. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]