Veikåker kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veikåker kapell
Kirkegården har leggplass
OmrådeKrødsherad
PlasseringStavenesodden
BispedømmeTunsberg bispedømme
ProstiEiker prosti
FellesrådKrødsherad menighetsråd
SognKrødsherad menighet
Byggeår1934
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektSigurd Trøym
Teknikklafteverk
Byggematerialetreverk (tømmer)
Kirkerommet
Plasser150
Beliggenhet
Kart
Veikåker kapell
60°15′20″N 9°39′04″Ø
Veikåker kapell på Commons

Veikåker kapell er en laftet hallkirke av tømmer fra 1934, reist på Stavenesodden like nord for gårdsbruket Veikåker (gnr. 219) i Krødsherad kommune i Buskerud. Kapellet, som har tradisjoner som anneks til Olberg kirkeNoresund, eies av Krødsherad menighetsråd og inngår i Eiker prosti i Tunsberg bispedømme.

Kapellet har 150 plasser og egen kirkegård med leggplass. Adkomst til kirkestedet, som ligger snaut 11 km nord for Olberg kirke på Noresund, går via tidligere riksvei 7, nå fylkesvei 280 (Krøderfjordveien) i Krødsherad.

Om kapellet[rediger | rediger kilde]

Kirken står i en helling, cirka 100 meter fra Krøderfjordens østbredd og cirka 50 meter fra fylkesveien.

Kirkebygget ble reist av laftet tømmer og har saltak og takrytter med klokkestue over vestgavlen. Takrytteren har valmtak over klokkestua med spir, som er utrustet med ei klokke støpt av O. Olsen & Søn i 1928. Tomten ble i 1919 avstått som gave av gårdbruker Thor Wegager. Kirkegården ble innviet i 1928, men det ble ikke gitt byggetillatelse der før i 1933. Sigurd Trøim tegnet kapellet, som er en liten hallkirke innviet den 28. september 1934. Kirkebygget har dessuten et lite våpenhus, med trapp opp til vestgalleriet, foran inngangen i vest. Kirkeskip og kor har begge full bredde og høyde. Østre del inneholder dessuten et lite dåpssakristi og prestesakristi. Øst for kapellet står det et uthus med bod og toalett.

Opprinnelig hadde kirken et harmonium, med en fortid fra NRK, stående på vestgalleriet. Dette var en gave fra Ringnes bryggeri, hvis grunnleggere har sine røtter fra den gamle storgården Ringnes i Krødsherad. Gården ligger forøvrig tvers over fjorden på kapellet. Instrumentet ble senere flyttet ned på kirkegulvet, da det gamle Walckerorgelet fra Olberg kirke ble istandsatt og tatt i bruk fra 1996.

Kirkegården med leggplassen ligger sør for kapellet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]