Eiker prosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haug kirke i Hokksund er prostesete i Eiker prosti.

Eiker prosti er et tjenestedistrikt i Tunsberg bispedømme i Den norske kirke. Prosten i Eiker har i dag tilhold ved Haug menighetssenter i Hokksund. Erik Haualand, som var sogneprest i Nore, Uvdal og Tunhovd menighet fra 1995, tiltrådte som prost i Eiker våren 2014, der han overtok embetet etter prost Helge Norrud, som gikk av med pensjon.[1] Haualand gikk selv av med pensjon fra og med 1. mars 2023.

Eiker prosti ble fradelt Drammen prosti ved kgl.res. av 20. februar 1970.[2] Nedre Eiker, Eiker, Modum, Sigdal og Krødsherad prestegjeld ble skilt ut fra Drammen prosti, for å inngå i nye Eiker prosti. Nedre Eiker kommune ble i 2020 innlemmet i Drammen kommune, noe som videre førte til at Mjøndalen og Nedre Eiker menigheter i Nedre Eiker kirkelig fellesråd ble lagt til Drammen prosti igjen.[3] Eiker prosti består derfor nå av fire fellesråd.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldene ble i Norge faset ut på begynnelsen av 2000-tallet, til fordel for kirkelige fellesråd. Fellesrådene blir videre inndelt i menigheter, som er eiere og drivere av kirkene. Prestene og noen andre ansattes nå av prostiet og har nå sin tjeneste knyttet til ett eller flere sogn. En prost leder prostiet, som kan ha mange ansatt.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mona Sandviken (2013-11-28) Blir prost i Eiker. Laagendalsposten.
  2. ^ Kirke- og undervisningsdepartementet (FOR-1970-02-20-2) Forskrift om sammenslåing av prosti, Drammen prosti, Eiker prosti, Buskerud. Lovdata, II 1970 s 123.
  3. ^ Thorsnæs, Geir; Askheim, Svein: Eiker i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 3. mars 2023 fra http://snl.no/Eiker