Airgíalla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Airgíalla (også omtalt som Airgialla, Uriel, Orial, Orgialla, Orgiall, Oryallia, Ergallia eller i moderne irsk Oirialla) var et historisk kongedømme i Irland.

Airgíalla var en gruppe av stort sett ubeslektede klaner i det området som nå er den sentrale og sørlige delen av provinsen Ulster. På et tidspunkt, sannsynligvis på slutten av 600-tallet formet de en militær allianse som utviklet seg til et mer eller mindre selvstendig kongedømme. Utstrekningen av kongedømmet er usikker, men det later til å ha hatt senter i det området som i dag er grevskapene Monaghan og Armagh.

Uttrykket Airgíalla kan komme av det gæliske orgialla som betyr «gissel av gull».

Den tidligste referansen til Airgíalla som kongedømme er i Tigernach-annalene i 677, hvor Dunchad mac Ultan omtales som «Ri Oigriall» (konge av Airgíalla). Det er imidlertid reist spørsmål om ikke dette kan være en senere tilføyelse. I Ulster-annalene nevnes Mael Fothataig mac Mael Dub som «Rex na nAirgialla» i 697, og denne referanser festes større lit til.

Fra siste del av 700-tallet var Airgíalla i praksis et underkongedømme av det nordlige Uí Néill etter Cenél nEógains ekspansjon.