Hopp til innhold

Lough Neagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lough Neagh
Ender på Lough Neagh nær Ballyronan
LandNord-Irland
Areal 338 km²
Lengde 30 km
Bredde 15 km
Kart
Lough Neagh
54°37′06″N 6°23′43″V

Lough Neagh (irsk: Loch Neathach) er den største innsjøen på på øya Irland og i Storbritannia. Den har et overflateareal på 392 km2 og forsyner 40 % av Nord-Irlands vann.[1][2] Innsjøen er den 15. største ferskvannsinnsjøen i EU, og den 31. største i Europa. Dens viktigste tilsig kommer fra elvene Bann og Blackwater, og dens viktigste utstrømning er Lower River Bann. Navnet kommer fra irske Loch nEachach, som betyr «Eachaidhs innsjø».[3] Innsjøen eies formelt av jarlen av Shaftesbury[4] og administreres av Lough Neagh Partnership Ltd.[5]

Satellittbilde av Lough Neagh

Den er veldig grunn med gjennomsnittlig dybde på 9 m, på det dypeste 25 m. Den ligger i Nord-Irland, 30 km vest for Belfast. Fem av de seks grevskapene i Nord-Irland har kystlinje mot sjøen; Antrim, Armagh, Down, Londonderry og Tyrone. Av byer og landsbyer ved Lough Neagh kan nevnes Antrim, Crumlin, Toomebridge, Ballyronan, Ballinderry, Moortown, Ardboe, Maghery, Lurgan og Magherafelt.

Den viktigste vanntilførselen er fra elven Bann, som også fortsetter ut fra Lough Neagh.

Innsjøen blir mye brukt til båtliv og fritidsaktiviteter, selv om sjøen kan bli relativt grov i urolig vær. Den blir også brukt som ferskvannskilde av North Ireland Water Ltd.

Fiske etter ål har vært en viktig næringsvei på Lough Neagh i flere hundre år.

En vikingflåte nådde innsjøen i 839 og 840/41 i det som regnes som Den andre vikingtiden,[6] og vikinger etablerte for en tid kontroll over det omkringliggende landskapet.[7]

Ifølge en gammel irsk legende ble innsjøen dannet ved at kjempen Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) tok en stor neve jord og kastet den etter en skotsk rival. Han bommet, jordklumpen landet i Irskesjøen og ble til øya Man. Lough Neagh oppsto da vann fra Bann fylte gropen etterpå.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Lough Neagh», Official Tourism Ireland. Arkivert fra originalen den 18. juli 2011.
  2. ^ «Lough Neagh | lake, Northern Ireland, United Kingdom», Britannica.
  3. ^ Flanagan, Deirdre; Flanagan, Laurance (1994): Irish Placenames, Gill & Macmillan Ltd
  4. ^ «Lough Neagh's future still up in air after owner meets minister», Belfasttelegraph.co.uk
  5. ^ Lough Neagh Partnership
  6. ^ Roesdahl, Else (2016). The Vikings (Third utg.). Penguin Books. s. 232. ISBN 978-0-141-98476-6. 
  7. ^ Glendal, Ingfrid (1961). Éire eventyrland. Brumund forl. s. 20.