Mournefjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mournefjellene
Utsikt over Mournefjellene fra St. John's Point i Down
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Høyde o.h.850 meter
Kart
Mournefjellene
54°10′00″N 6°05′00″V

Mournefjellene (engelsk: Mourne Mountains eller Mournes, irsk: Na Beanna Boirche) er en fjellkjede av granitt i grevskapet Down sørøst i Nord-Irland. Området rundt fjellene har status som Area of Outstanding Natural Beauty («område med fremragende vakker natur»), og har blitt foreslått som Nord-irlands første nasjonalpark. Det høyeste fjellet er Slieve Donard som er 849 meter over havet.

Fjellområdet er mye besøkt av turister, vandrere, terrengsyklister og fjellklatrere.

Mournemuren

Mournemuren er en av de mer kjente landemerkene i Mournefjellene. Det er en 35  km lang mur som går over femten topper, og den ble bygget for å markere et 36 km² stort område som Belfasts hovedleverandør av ferskvann kjøpte på slutten av 1800-tallet. Arbeidet med muren startet i 1904 og ble fullført i 1922.

Mange av toppene i Mournefjellene har navn som begynner med Slieve, fra det irske ordet sliabh som betyr 'fjell'. I tillegg til de kjente toppene som Slieve Donard, Slieve Lamagan and Slieve Muck, er det mindre topper med mer kuriøse navn som Pigeon Rock, Buzzard's Roost, Brandy Pad, Percy Bysshe, the Devil's Coach Road og Pollaphuca.

De høyeste toppene i Mournefjellene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Informasjon om Mournefjellene på engelsk