Tsjekkisk 1. liga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tsjekkisk 1. liga
Land Tsjekkia Tsjekkia
Region UEFA
Forbund FAČR
Grunnlagt 1993
Antall klubber 18
Nedrykk til Druhá liga
Nasjonal cup Pohár České pošty
(Český Superpohár)
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler SK Slavia Praha (13)
Siste vinner SK Slavia Praha (2019/20)
Tsjekkisk 1. liga 2020–2021

Tsjekkisk 1. liga, tidligere kjent som Gambrinus liga, pr. 2015 kjent som Synot liga av sponsorhensyn, er den høyeste divisjonen for fotball i Tsjekkia. Divisjonen ble dannet i 1993 etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia. Ligaen består av 18 klubber som spiller 30 serierunder over to kalenderår, fra august til mai. Serien gikk fra 1925 og frem til 1993-sesongen under navnet 1. fotbalová liga (1. divisjon), men skiftet deretter til nåværende navn. Mestvinnende lag er Sparta Praha, som per 2011 stod med 12 (av klubbens totalt 33) nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner 1. liga blir tsjekkisk mester, og får muligheten til å representere Tsjekkia i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Tsjekkias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (andre runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir degradert til Druhá liga på nivå to og blir erstattet av denne seriens to øverste lag.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]