Prva HNL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prva HNL
Land Kroatia Kroatia
Region UEFA
Forbund HNS
Grunnlagt 1992
Antall klubber 10
Nedrykk til Druga HNL
Nasjonal cup Hrvatski nogometni kup
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler Dinamo Zagreb (22)
Regjerende mester Dinamo Zagreb (2020–21)
Prva HNL 2021–2022

Prva HNL (Kroatisk: Prva hrvatska nogometna liga), også kjent som 1. HNL, er den høyeste divisjonen for fotball i Kroatia. Divisjonen ble dannet i 1992 etter Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia og erstattet den jugoslaviske eliteserien i fotball, som gikk fra 1923 og frem til 1992-sesongen. Prva HNL er en fotballserie med 10 klubber som spiller 26 serierunder over to kalenderår, fra juli til mai. Mestvinnende klubb er Dinamo Zagreb, som per 2017 står med 18 nasjonale mesterskapstitler totalt.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Format[rediger | rediger kilde]

Klubben som vinner Prva HNL blir kroatisk mester, og får muligheten til å representere Kroatia i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Kroatias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjeplass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (tredje og andre runde) i Europaligaen.

Det siste laget ved seriens slutt blir degradert til Druga HNL på nivå to og blir erstattet av denne seriens øverste lag, mens nest siste lag spiller kvalifisering mot nummer to fra Druga HNL over to kamper.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Publikum[rediger | rediger kilde]

Graf som viser gjennomsnittlig tilskuertall per år i Prva HNL


Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]