A PFG

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A PFG
Land Bulgaria Bulgaria
Region UEFA
Forbund BFU
Grunnlagt 1948 (1924)
Antall klubber 14
Nedrykk til B PFG
Nasjonal cup Den bulgarske fotballcupen
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler CSKA Sofia (31)
Regjerende mester Ludogorets (2020–21)
Parva liga 2021–2022

A PFG (Bulgarsk: Професионална футболна група) er den høyeste divisjonen for fotball i Bulgaria. Divisjonen ble dannet i 1948 etter at den øverste fotballserien i landet hadde vært preget av ulike formater i perioden fra 1924 til 1948. A PFG er en fotballserie med 16 klubber som spiller 30 serierunder over to kalenderår, fra august til mai. Mestvinnende klubb er CSKA Sofia, som per 2011 stod med 31 nasjonale mesterskapstitler totalt.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Format[rediger | rediger kilde]

Klubben som vinner A PFG blir bulgarsk mester, og får muligheten til å representere Bulgaria i Mesterligaen gjennom at laget går inn i andre kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Bulgarias UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjeplass i serien går automatisk til kvalifiseringsspill (andre runde) i Europaligaen.

De to siste lagene ved seriens slutt blir degradert til B PFG på nivå to og blir erstattet av denne seriens to øverste lag, mens klubben som ender på en 14.-plass må spille kvalifisering mot nummer tre i B PFG.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]