Primera Divisió

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Primera Divisió
Land Andorra Andorra
Region UEFA
Forbund FAF
Grunnlagt 1995
Antall klubber 8
Nedrykk til Segona Divisió
Nasjonal cup Copa Constitució
Turneringer Mesterligaen
Europaligaen
Flest titler FC Santa Coloma (13)
Regjerende mester Inter Club d'Escaldes (2020–21)
Primera Divisió 2021–2022

Primera Divisió er den høyeste divisjonen for fotball i Andorra. Divisjonen ble dannet i 1995, ett år etter grunnleggelsen av Federació Andorrana de Fútbol (FAF). Primera Divisió er en fotballserie med åtte amatørklubber som spiller 14 serierunder med to innbyrdes møter, før serien etter dette splittes opp i to grupper fordelt på fire lag hver som møter hverandre to ganger. Serien går over to kalenderår, fra september til april. Mestvinnende lag er FC Santa Coloma, som per 2012 stod med seks nasjonale mesterskapstitler.

Klubben som vinner Primera Divisió blir nasjonal seriemester, og får muligheten til å representere Andorra i Mesterligaen gjennom at laget går inn i første kvalifiseringsrunde. Med grunnlag i Andorras UEFA-ranking får ikke sølvvinneren en kvalifiseringsplass i Mesterligaen, men klubbene som ender på henholdsvis andre- og tredjelass i mesterskapsgruppen går automatisk til kvalifiseringsspill (første runde) i Europaligaen.

Det siste laget i nedrykksgruppen ved seriens slutt blir direkte degradert til nivå to (Segona Divisió) og erstattes med denne seriens divisjonsvinner, mens det nest siste laget møter det nest beste laget fra nivå to i et playoffspill.

UEFA-ranking (2021)[1][rediger | rediger kilde]


Historisk ligarangering

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]